TESTET POSITIVT SISTE DAG:  New York Times skriver at to skiskyttere testet positivt under siste dag av vinter-OL i Salt Lake City i 2002. Fotot: EPA/HENDRIK SCHMIDT
TESTET POSITIVT SISTE DAG: New York Times skriver at to skiskyttere testet positivt under siste dag av vinter-OL i Salt Lake City i 2002. Fotot: EPA/HENDRIK SCHMIDTVis mer

IOC gikk ikke videre med positive dopingprøver

To skiskyttere testet positivt for doping under OL i Salt Lake City.

To skiskyttere testet positivt for doping siste dagen under vinter-OL i Salt Lake City i 2002, men IOC gikk likevel ikke videre med prøvene.

Det skriver New York Times. Don Catlin, som var sjef for et team av antidopingeksperter som avslørte Johann Mühlegg, Olga Danilova og Larisa Lazutina, forteller til TV 2 at han sammen med IOC-president Jacques Rogge og svenske Arne Ljungqvist tok beslutningen om ikke å gå videre med de to positive dopingprøvene.

- Jeg var ganske sliten. Dette var den siste dagen i lekene. Vi måtte takle en hel rekke problemer, blant annet bekreftelse av B-prøvene. Vi var helt utmattet av mengden pliktarbeid. Da bestemte vi oss for at vi hadde gjort alt vi trengte å gjøre, sier Catlin.

I ettertid angrer han på at han ikke fullførte testingen av de positive skiskytterprøvene.

- For å være ærlig skulle jeg ønske at jeg hadde fortsatt. Men hvis man ikke gjør arbeidet skikkelig, med tanke på omstendighetene, vil sakene gå til CAS (Idrettens voldgiftsrett). Og da vil man ikke få godkjent sakene der. For en labdirektør er det et alvorlig problem hvis sakene ikke blir godkjent. Det er en katastrofe, sier Catlin.

Han forteller at han allerede var irritert på IOC, som hadde offentliggjort de tre positive prøvene fra langrennsmiljøet før B-prøvene var gjennomført. De to skiskytterne kan føle seg trygge nå.

- Så vidt jeg vet er prøvene destruert, sier Catlin til TV 2.

(NTB)