FORNØYD: Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORNØYD: Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

IOC-Heiberg: - Meget bra 
Antidoping Norge: - Fallitterklæring

Delte meninger om IOC-avgjørelsen.

(Dagbladet): I dag kom det fram at Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bestemt seg for å ikke utestenge Russland fra OL i Rio de Janeiro.

IOC-medlem Gerhard Heiberg sa før avgjørelsen at han håpet på full utestengelse av Russland, og reagerer slik på avgjørelsen:

- Jeg syns avgjørelsen er meget bra. Vi har i prinsippet utestengt alle russiske utøvere uansett hvilke idretter det dreier seg om. I prinsippet er alle russiske utøvere utestengt fra Rio, sier Heiberg til Dagbladet.

- Jeg føler at dette er meget sterk kost. Det er kraftig lut. Vi ville vise at vi ikke bare prater, med å si at det er nulltoleranse ved å gå såpass sterkt frem, sier han videre.

IOC vil la de internasjonale særforbundene bestemme om russiske utøvere får delta i OL.

Den enkelte utøver blir møtt med sterke krav (se egen faktaboks). Heiberg mener altså at IOCs avgjørelse i prinsippet viser at alle russiske utøvere utestenges.

- Det er i prinsippet det vi har gjort. Det er noen små unntak som blir vanskelig å tilfredsstille for enkeltutøvere. Vi må ta individuelle menneskelige hensyn. Dersom det er en mulighet å bevise at vedkommende aldri har vært borti doping, så er vi villig til å diskutere det. Jeg syns det er bra at vi ikke skjærer alle over en kam, sier Heiberg.

- Det må internasjonale særforbund undersøke med WADA for å følge opp. De må gå dypt for å finne om det har vært tilløp til doping på noe tidspunkt, sier Heiberg.

Falitterklæring

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er skuffet over avgjørelsen.

- Det er veldig skuffende. Vi hadde forventet at IOC sto opp mye tydeligere for den rene idretten og friidrettens integritet. Dette er en fallitterklæring slik jeg ser det., sier Solheim.

Han mener det er ansvarsfraskrivelse fra IOCs side å skyve ansvaret over på særforbundene.

- Jeg trodde faktisk at de skulle være tøffere nå som de hadde en historisk mulighet til å være på lag med de rene utøverne. Det har aldri blitt avdekket et falskt antidopingprogram slik det kommer fram i McLaren-rapporten. Jeg er veldig skuffet over at de ikke stiller mye tøffere vilkår. Et tydelig signal til alle at vi ikke aksepterer noe form for juks, sier Solheim.

- Hvordan tror du reaksjonene blir nå?

- Jeg tror det er mange som vil være oppgitt. Både nasjonalt og de som jobber dag inn og ut som bidrar til at vi har en internasjonal toppidrett. Det minste man måtte kreve var at russerne la alle kort på bordet. At de fortalte sannheten om hva som har foregått. Noe må ha skjedd siden de velger å suspendere personer som er nevnt i rapporten. Vi burde fått alle fakta på bordet. Så vidt jeg kan se er det ikke noe vilkår om det, at de må legge kortene på bordet om det som har skjedd, sier Solheim.

Her kan du lese om den knusende McLaren-rapporten som viser at den russiske staten sto bak doping under OL i Sotsji.

OL i Rio starter 5. august. Det betyr at klokka begynner å tikke for særforbundene.

- Ansvaret skyves over til internasjonale særforbund. Flere internasjonale særforbund har neppe kapasitet å gå gjennom en dopingplan og evaluere det. Jeg kan vanskelig se at det er tid og kompetanse til å følge opp dette i de internasjonale forbundene, sier en oppgitt Solheim.

REAGERER: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REAGERER: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer