STOR JOBB: Gerhard Heiberg og resten av IOC skal jobbe på spreng de neste dagene før de tar en endelig avgjørelse om Russland får delta i OL eller ikke. Foto: Olav Olsen 
STOR JOBB: Gerhard Heiberg og resten av IOC skal jobbe på spreng de neste dagene før de tar en endelig avgjørelse om Russland får delta i OL eller ikke. Foto: Olav Olsen Vis mer

IOC-Heiberg tror på flere store avsløringer: - Det blir mer rabalder

Gerhard Heiberg forventer mye bråk rundt russisk idrett de neste dagene.

(Dagbladet): Ledelsen i Den olympiske komité (IOC) har sittet i krisemøter tirsdag etter at det i går ble lagt frem en sjokkerende rapport om systematisk doping i Russland.

Det var ventet at IOC ville komme med en endelig avgjørelse rundt Russlands videre OL-skjebne tirsdag, men beslutningen er utsatt.

I stedet kom det en pressemelding fra IOC hvor det ble klart at de skal se på de «juridiske mulighetene» rundt en eventuell utestengelse av Russland.

IOC har også satt ned to komiteer som skal dykke enda dypere ned i den mørke siden av russisk idrett de neste dagene.

IOC-veteranen Gerhard Heiberg tror det vil komme flere avsløringer fremover.

- Nå kommer det til å bli enda mer rabalder. Vi skal gå virkelig grundig til verks, og håper dette skremmer andre fra å tenke i «russiske baner», sier Heiberg til Dagbladet.

Les også: IOC utsetter beslutningen om Russlands OL-framtid

Skal ta bakmennene

Nordmannen forteller at komiteene har to forskjellige mål:

  • Den første komiteen skal se på bakmennene i Russland. Altså hvilke politikere, byråkrater og andre som skal ha deltatt i systematisk doping.
  • Den andre komiteen skal gå på de russiske utøverne som deltok i Sotsji, og finne ut hvem som var dopet.

- Det blir blant annet samtaler med de enkelte russiske utøverne fra Sotsji, sier han.

- Dette hørtes ut som en stor jobb på få dager?

- Det blir enormt mye jobb på oss framover. Jeg håper vi i løpet av kommende helg kan trekke konklusjoner av dette arbeidet, svarer Heiberg.

- Må være grenser

Da får vi trolig svar på om IOC tør å utestenge en hel nasjon fra OL eller om de går på enkelte utøvere. Det kan også være at de velger en helt annen løsning.

Heiberg har deltatt i dagens hektiske møter via telefon fra Sandefjord.

- Hvordan var stemningen på møtene?

- Møtene har vært veldig positive. De har vært lange og grundige, og alle er nå innstilt på å gå hardt til verks. Det må være grenser for hva idretten skal bli utsatt for, svarer han.

Det er bare 17 dager igjen til OL i Rio.