Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland tilbake i det gode selskap

IOC opphever utestengelsen av Russland - en forhastet konklusjon mener ekspert

Etter å ha blitt utestengt av IOC i desember, er Russland nå tilbake og kan konkurrere fritt i neste OL. Mads Kaggestad stiller spørsmål ved hvordan IOC kan friskmelde det russiske antidopingarbeidet.

TILBAKE: Russland står nå fritt til å konkurrere i OL etter IOCs opphelvese av utestengelen de fikk i desember. Bildet er tatt under medaljesermonien etter femmila. Det ble trippelt russisk med Alexander Legkov, Maxim Vyleghzanin og Ilia Chernousov. Foto: NTN/Scanpix
TILBAKE: Russland står nå fritt til å konkurrere i OL etter IOCs opphelvese av utestengelen de fikk i desember. Bildet er tatt under medaljesermonien etter femmila. Det ble trippelt russisk med Alexander Legkov, Maxim Vyleghzanin og Ilia Chernousov. Foto: NTN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha blitt utestengt av IOC i desember, er Russland nå tilbake og kan konkurrere fritt i neste OL.

Russland er tilbake i varmen igjen etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) opphevet landets dopingutestengelse. Det opplyser russiske idrettsmyndigheter onsdag ettermiddag.

- Russlands olympiske komité har fått alle sine rettigheter tilbake, sier Alexander Zjukov, som er leder for landets OL-komité.

Avgjørelsen var ventet, og dopingekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket.

- Det er vel ikke veldig overraskende, men jeg stiller spørsmålstegn ved hvordan IOC kan friskmelde det russiske antidopingarbeidet før WADA (Verdens antidopingbyrå, journ.anm) har gått gjennom det. Dette virker som en forhastet konklusjon, sier han til Dagladet.

WADA gikk på sin side ut på mandag og sa det var et godt signal at IOC i helgen ventet med å oppheve Russlands utelukkelse, selv om de var bekymret for at det kunne skje snart.

- For å unngå enhver tvil. Det er fortsatt slik at Russland ikke arbeider i overensstemmelse med antidopingreglene, het det i en uttalelse fra byrået to dager før utestengelsen ble opphevet.

- Antidopingarbeidet ligger nede med brukket rygg

WADA viste til at det er en rekke kriterier i «Roadmap to Compliance» som russerne ikke har oppfylt. Kaggestad ser også flere problemer med antidopingarbeidet i Russland. Han sier også at de russiske utøverne har mindre troverdighet når dette arbeidet ikke blir skikkelig gjennomgått.

- Antidopingarbeidet i Russland ligger nede med brukket rygg. Målet må være å kvalitetssikre det russiske antidopingarbeidet, slik at russiske utøvere kan stille til start med større troverdighet.

IOC besluttet å utestenge Russland i desember. Det skjedde etter avsløringer om utstrakt bruk av doping under Sotsji-OL på hjemmebane i 2014. I tillegg skal det ha skjedd i statlig regi.

Russerne fikk ikke delta i Pyeongchang som nasjon, men enkelte utvalgte utøvere fikk være med under nøytralt flagg. I neste OL vil altså det russiske flagget være tilbake.

- Dersom den eneste straffen Russland skal få er at de måtte konkurrere under nøytralt flagg i Pyeongchang er det en forholdsvis liten straff.

- Det IOC burde gjort er å sette seg ned med russerne og si at det at de måtte konkurrere under nøytralt flagg var en advarsel, og at de ikke får være med i Tokyo i 2020 dersom ting ikke kommer på plass, sier Kaggestad.

- Ferdig dopet

Under OL i Pyeongchang ble to nye russiske utøvere tatt for doping. Kaggestad sier at disse to sakene ikke er det viktigste å fokusere på.

- Jeg er ikke veldig opptatt av akkurat de dopingsakene som har kommet frem under OL, dette kan bare skyldes at utøverne har lagt til seg dårlige vaner. Det er det som skjer hjemme, mellom mesterskapene, som er interessant, sier han.

I helgen ble det lagt fram en rapport for IOC-styret. En egen gruppe hadde observert Russlands oppførsel under OL. Rapporten la vekt på at russerne har respektert og overholdt betingelsene som ble satt av IOC. Kaggestad forstår lite av at russernes oppførsel i Pyeongchang skal ha så mye å si.

- Jeg kan ikke skjønne at det skal være noen forskjell fra før OL til nå, selv om de har lagt inn en sjarmoffensiv for observatørene i Pyeongchang. Vi må avlive myten om at det kun er arbeidet under OL som er viktig.

- Utøverne er ofte ferdig dopet før de kommer til mesterskapet. Det som er viktig er å få på plass et ordentlig antidopingregime utenfor konkurranse, og det er dette som ikke fungerer i Russland, slår han fast.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!