Du leser nå Dagbladet Pluss

IOC-pampenes mørke historier

Under avdøde Juan Antonio Samaranchs ledelse vokste IOC, men ble også synonymt med korrupsjon og arroganse.

KLEMMEN: Avslutningsseremonien:på Lillehammer. Gerhard Heiberg og Juan Antonio Samaranch omfavner hverandre, etter at Samaranch har konkludert med Lillehammer-OL har vært de beste lekene noensinne. Foto: GEIR BØLSTAD
KLEMMEN: Avslutningsseremonien:på Lillehammer. Gerhard Heiberg og Juan Antonio Samaranch omfavner hverandre, etter at Samaranch har konkludert med Lillehammer-OL har vært de beste lekene noensinne. Foto: GEIR BØLSTADVis mer

(Dagbladet) Et frynsete rykte har preget IOC. Seinest da Høyre onsdag bestemte seg for å gå mot et Oslo-OL, var pampenes krav med på å felle den norske OL-drømmen.

Cocktailparty med kongen, egne biler med privatsjåfører, og egne kollektivfelt til og fra de ulike anleggene. var noe av det de ba om.

Selv om den nyvalgte lederen Thomas Bach forsøker å revolusjonere organisasjonen, har de en lang vei å gå.

Gerhard Heiberg sa det selv i går:

- Vi har ikke vært flinke nok til å få fram hva vi står for.

Endret IOC

IOC ble stiftet i 1894, og står bak både sommer- og vinter-OL. Det var først da spanske Juan Antonio Samaranch tok over som president i 1980 at pampeuttrykket virkelig kom til sin rett.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.