SINNA: IOC-president Thomas Bach raljerer over dopingen i russisk idrett, men mottar samtidig kjeft selv fra flere hold. Foto: Michael Madrid/USA TODAY Sports/NTB Scanpix
SINNA: IOC-president Thomas Bach raljerer over dopingen i russisk idrett, men mottar samtidig kjeft selv fra flere hold. Foto: Michael Madrid/USA TODAY Sports/NTB ScanpixVis mer

IOC-presidenten kaller russisk doping foraktelig. Får selv kjeft

Thomas Bach raljerer over dopingen i russisk idrett.

IOC-president Thomas Bach raljerer over dopingen i russisk idrett, men mottar samtidig kjeft selv fra flere hold.

Oppladningen til sommerlekene i Rio de Janeiro kunne ha vært bedre for Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Russisk doping og Brasils økonomiske krise har dominert nyhetsbildet i de siste dagene før OL 2016 starter fredag.

- Det har vært utfordrende, konkluderer Bach.

Spesielt har rapporten til den canadiske juristen Richard McLaren skapt rabalder. I rapporten beskriver han en statsorganisert russisk dopingkultur.

Russiske friidrettsutøvere er for lengst nektet start i Rio, og flere andre internasjonale særforbund har utestengt utøvere.

18 russiske padlere og roere er de siste som har anket sakene sine til Idrettens Voldgiftsrett (CAS) for likevel å få delta i de første olympiske lekene i Sør-Amerika. Tre svømmere, én bryter og det russiske vektløfterforbundet har også anket.

Alvorlig

- Funnene i McLaren-rapporten er veldig alvorlige, spesielt det at dopingen knyttes helt til Russlands idrettsdepartement. Et slikt system er et angrep på idrettens integritet og OL, mener Bach.

IOC er kritisert for at de ikke foretok en generell utestengelse av alle russiske utøvere fra Rio-OL. Bach forsvarer at det ikke ble slik.

- Du kan ikke straffe ethvert menneske for feil gjort av deres regjering hvis de ikke er involvert selv. Vi må ta hensyn til utøvere som er dopingfrie, sa Bach under IOCs åpningsmøte i Rio de Janeiro mandag.

Russland har selv avvist alle former for statsstøttet doping, men landets idrettsminister, Vitalij Mutko, er også blant de utestengte fra Rio-OL.

Overlatt

IOC har overlatt til det enkelte særforbund å avgjøre hvilke russiske utøvere som bør utestenges fra lekene. Det er årsaken til at rundt 30 utøvere fra utenom friidretten har appellert til CAS for å få sine saker vurdert på nytt. De første høringene var ventet å bli gjennomført tirsdag.

Det er fortsatt et salig kaos i OL-byen bare dager før det hele smeller i gang.

(NTB)