Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM 2017

IOC-presidenten møtte opp på VM-løpernes oppvaskmøte

- Vi forstår at de jobber med en løsning på problemene våre.

MØTTE UTØVERNE: IOC-president Thomas Bach og generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, på vei ut fra møtet med langrennsutøverne om dopingarbeidet i Lahti i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MØTTE UTØVERNE: IOC-president Thomas Bach og generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, på vei ut fra møtet med langrennsutøverne om dopingarbeidet i Lahti i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

LAHTI (Dagbladet): VM-løperne i langrenn hadde trommet sammen til oppvaskmøte med ledelsen i det internasjonale skiforbundet, FIS, i dag.

Litt av grunnen var FIS-president Gian Franco Kaspers uttalelser som ble tolket som om at FIS tok lett på doping i langrennssporten.

Til utøvernes store overraskelse dukket OL-president Thomas Bach opp på møtet også.

- Han er en advokat, så han var veldig flink til å prate for seg. Han hadde et litt mer rettslig perspektiv, sier Mari Eide til Dagbladet etter møtet.

Alle mente det var bra

Sammen med Niklas Dyrhaug var hun Norges representanter på møtet med de mektige presidentene.

- Men Bach var neppe på møtet som advokat?

- Nei, det var han ikke. Vi fikk høre litt om at FIS og IOC var ganske enige om den videre gangen for McLaren-rapporten, sier Eide.

FIS-president Kasper ville ikke kommentere mer overfor Dagbladet enn at han syns det var et bra møte de hadde med utøverne.

IOC-president Bach var derimot mer snakkesalig.

- Vi hadde et veldig bra møte og en veldig bra diskusjon. Jeg liker virkelig denne direkte måten å snakke med utøverne på. Jeg setter også stor pris på den sterke støtten vi kunne føle overfor reformene vi står overfor i antidopingarbeidet, fortalte Bach Dagbladet.

En mer uavhengig antidoping

IOC-presidenten kunne fortelle at de jobber med å lage hele antidopingsystemet mer uavhengig av internasjonale idrettsforbund og nasjonale interesser.

Bach svarer kontakt da Dagbladet spør om IOC vil gå utenom enhver nasjonal innblanding i framtidige dopingsaker:

- Ja, sier han, og medgir at utøverne var spesielt opptatt av uavhengigheten til antidopingsystemet.

- Vi diskuterte uavhengigheten lenge, og det er en stor bekymring. Utøverne støtter virkelig et helt uavhengig system der reglene og praktiseringen av dem er like i hele verden. Det gir alle et likt utgangspunkt når de konkurrerer, forteller Bach fra møtet.

Men utøvernes støtte hjelper lite om ikke de forskjellige regjeringene rundt om i verden også godtar et overnasjonalt, uavhengig system. Gjør de det, kan systemet komme på plass ganske snart, tror Bach.

- IOC vil uansett ha et uavhengig system klart til vinter-OL i Pyeongchang, sier Bach.

Tar med tankene tilbake

Alle utøverne Dagbladet snakket med, var enige i at møtet med Bach og Kasper var bra. I mer enn halvannen time satt de i en sal på skimuseet i Lahti og diskuterte antidopingarbeidet til FIS.

- Det var mange bra tanker, så får vi ta med oss de tankene og dele dem med resten av utøvergruppa, sier Niklas Dyrhaug til Dagbladet.

- Vi hadde en veldig bra diskusjon.

- Hva diskuterte dere?

- Det var jo framdriften i antidopingarbeidet, og de kom med sine tanker rundt det. Jeg og Mari kom med våre tanker og innspill fra norsk side. Det var et veldig bra møte der alle nasjoner ble hørt, sier han.

Pethukov møtte opp

Også suspenderte Alexej Pethukov stilte på møtet i Lahti i dag. Han ville fortelle FIS-presidenten at han syns det er ulogisk at han ikke får stille opp i VM, og at han er uskyldig.

Møtet endret ikke noe for Pethukovs del, men i motsetning til krisemøtet det internasjonale skisytterforbundet IBU hadde med utøverne foran årets VM i Hochfilzen, diskuterte ikke FIS og Bach det med langrennsfolket.

- Det viktigste er at vi har tillit til systemet, og at de rene utvørne ble behandlet ordentlig, sier Mari Eide.

Også amerikanske Noah Hoffman, som sammen med Liz Stephen og Rosie Brennan representerte USA på møtet, mener de fikk mye ut av møtet med Bach og Kasper.

- At president Bach og president Kasper tok seg tid til å møte oss utøvere er veldig bra, syns jeg. Vi snakker sammen, det er det viktigste, sier Hoffman til Dagbladet.

- Det var produktivt med tanke på at de fortalte oss alt hva de gjør, og vi forstår at de jobber med en løsning på problemene i idretten, og spesielt de problemene som gjelder for vår idrett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media