IOC-presidenten sender nytt frierbrev til Norge

Lover å åpne lommeboka.

- THIS ONE'S ON ME: IOC-president Thomas Bach har registrert at motstanden mot OL i Norge er formidabel. Om få dager sender tyskeren brev nummer to på få uker, der han lover å tilpasse OL i 2022 til norske ønsker. Foto: Jean-Christophe Bott / AP / Keystone / NTB Scanpix
- THIS ONE'S ON ME: IOC-president Thomas Bach har registrert at motstanden mot OL i Norge er formidabel. Om få dager sender tyskeren brev nummer to på få uker, der han lover å tilpasse OL i 2022 til norske ønsker. Foto: Jean-Christophe Bott / AP / Keystone / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Om få dager sender IOC-president Thomas Bach et brev til søkerkomiteen for OL i Oslo. Der skriver han at IOC punger ut hvis nye idretter kommer på OL-programmet.

I august avslørte Dagbladet at Den internasjonale olympiske komité (IOC) hadde sendt et brev til de tre søkerbyene for OL i 2022, Oslo, Beijing (Kina) og Almaty (Kasakhstan).

I brevet formante IOC OL-byene til å vise nøkternhet i sine søknader, og hevdet at det er OL-byene selv, ikke IOC, som er grunnen til at totalprisen på blant annet Sotsji-OL er blitt ekstremt høy.

- Dette er noe IOC tar svært alvorlig - og er en årsak til bekymring, sto det i brevet.

Signert Bach Etter det Dagbladet erfarer er nok et brev fra IOC til de tre søkerkomiteene rett rundt hjørnet.

I brevet, som sendes fra IOCs hovedkvarter i Lausanne om få dager, står det at IOC lover at framtidige arrangører slipper å betale prislappen for eventuelle nye idretter på OL-programmet. Brevet er signert IOC-president Thomas Bach.

Det er blitt spekulert i at den norske stat må legge ut for overskridelser på statsgarantien for Oslo-OL hvis det er gjort et for dårlig budsjettarbeid eller nye idretter - som er dyre å arrangere - kommer på OL-programmet.

Det er dette IOC nå ønsker å forsikre om at ikke kommer til å skje.

Ikke pålegg Den totale statsgarantien, som stortinget skal ta stilling til i november, er på 35 milliarder kroner. Hvis stortinget går for den strippede versjonen av Oslo-OL som ble lagt fram forrige uke, er rammen på rundt 24 milliarder.

I totalbudsjettet er det tatt høyde for overskridelser, men mange har fryktet at staten må ta prislappen for arrangement, infrastruktur og anlegg hvis nye idretter, som skiorientering eller hundekjøring, skulle komme på OL-programmet innen
2022.

IOC-president Thomas Bach skriver i brevet - som kan virke skreddersydd for Norge - at IOC ikke vil komme med noe pålegg om at arrangørnasjonen må ta regningen. Det til tross for at IOCs nåværende regelverk kan gi inntrykk av dette.

Store endringer Bach tar likevel et forbehold om at en eventuell uenighet vil løses ved forhandlinger mellom IOC og arrangøren. Ved fortsatt uenighet vil saken kunne avgjøres i Idrettens voldgiftsrett (CAS). IOC kommer imidlertid til å strekke seg langt før det skjer.

IOCs to brev til søkerkomiteene de siste ukene føyer seg inn i rekka over regelendringene Thomas Bach forsøker å gjøre i IOC etter at han ble valgt som president for et år siden.

Både den nye kostnadsprofilen og lovnaden om å ta regningen for eventuelle nye idretter blir sannsynligvis vedtatt når IOC møtes for å trekke konklusjonene på arbeidet med Bachs baby «Olympic Agenda 2020» i Monaco i begynnelsen av desember.