- IOC prøver desperat å sukre den bitre OL-pillen

Reagerer på IOC-brev.

 IOC-LEDER:  Thomas Bach har sendt ut formaninger til OL-byene. Foto: NTB Scanpix
IOC-LEDER: Thomas Bach har sendt ut formaninger til OL-byene. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet) Dagbladet kan avsløre at IOC har sendt ut et brev til de tre gjenværende OL-byene Beijing (Kina), Almaty (Kasakhstan) og Oslo.

I brevet formaner IOC OL-byene til å vise nøkternhet, og hevder at det OL-byene selv, ikke IOC, som er grunnen til at OL-arrangørene i det siste har gått over budsjettet. 

- Dette er noe IOC tar svært alvorlig - og er en årsak til bekymring, står det i brevet.

• Les også Esten O. Sæthers kommentar: «Nå krever IOC et Lavpris-OL»

Holdningsendring - Brevet viser den moderne holdningen Thomas Bach (IOC-leder) står for. Dette er holdningsendringer fra IOC og Bach, sier Gerhard Heiberg til Dagbladet.

Den norske IOC-representanten hevder at timingen ikke er suspekt, og at dette har vært IOCs tanke i lang tid:

- Bach forsøkte å forklare det i Norge i mai, nå kommer det virkelig fram hva IOC mener, sier Heiberg.

Den nye kostnadsprofilen vil etter alle solemerker bli nedskrevet som et vedtak når IOC møtes for å trekke konklusjonene på arbeidet på «Olympic Agenda 2020» i desember.

- Hva betyr dette for et eventuelt Oslo-OL?

- Vi står fritt til å finne fram det opplegget som passer oss best. Ikke bare står vi fritt, IOC oppfordrer oss til å holde kostnadene nede, sier Heiberg.

- Desperate OL-motstander og politiker Bjørnar Moxnes lar seg ikke imponere av brevet som Dagbladet har fått tilgang på.

- Det viser at de er desperate. Land etter land hvor befolkningen betyr noe har sagt nei til pengesluket. IOC prøver desperat å sukre den bitre OL-pillen, sier Rødt-lederen til Dagbladet.

Han får støtte av Frp's stortingsrepresentant Harald Nesvik:

- For å si det rett ut, så er dette bare tull. Dette er et innspill til debatten som foregår nå. IOC har fått innsyn i at det norske folk er motstandere av pengebruken til et OL. Frp?s mening er at regjeringen bør høre på det norske folk, som ikke ønsker OL.

En formaning Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, er positiv til brevet som dumpet ned i idrettsforbundets postkasse:

- Det som står i brevet er ikke til å misforstå. Det er en formaning fra IOC om å holde kostnadene nede. En bekymringmelding til søkerbyene.
- Det viser at IOC har lyttet til alle de innspillene som kom etter Sotsji 2014 og til Agenda 2020 - og at de nå henstiller søkerbyene 2022 til å ta dette seriøst.  Og det viser med all tydelighet det motsatte av det IOC gjerne blir kritisert for: De vil ha modernisering.
- Hvordan mottar Idretts-Norge formaningen?

- Vi er selvsagt positive til det å styrke det folkelige, nøkterne og naturlige aspektet ved store idrettsarrangementer. Forberedelsene vi nå gjennomfører med Ungdoms-OL på Lillehammer 2016 viser med all tydelighet at IOC har stor tiltro til Den norske idrettsmodellen. Vi blir lyttet til i Lausanne, og Norge har en unik mulighet i 17 måneder fremover, til flammen tennes i Lysgårdsbakken, med å påvirke IOC i en retning hvor idrett og kompetanse står i sentrum. Er det også en formaning fra IOC om at dere nå vurderer å utvide Oslo-OL og bruke anlegg på Østlandet?

- Det er en debatt vi skal ta, og som vi må være åpne for. Det er et mulighetsrom, som byrådsleder Stian Berger Røsland har gått ut med i dag (torsdag).

 KLARE FORMANINGER:  Dette brevet ble sendt fra IOC til de tre OL-byene.
KLARE FORMANINGER: Dette brevet ble sendt fra IOC til de tre OL-byene. Vis mer