NYE OL-TIDER:  Krav fra IOC førte til at den ellers allmektige president Nursultan Nazarbayev måtte stoppe et lovforslag om å forby såkalt "homo-propaganda" i Kazakhstan. FOTO: Reuters.
NYE OL-TIDER: Krav fra IOC førte til at den ellers allmektige president Nursultan Nazarbayev måtte stoppe et lovforslag om å forby såkalt "homo-propaganda" i Kazakhstan. FOTO: Reuters.Vis mer

IOC sikrer homo-rettighetene

Første seier for de olympiske reformene. Kasakhstan presset til å stoppe ny konservativ lovgivning.

NYE IOC kan notere sin første politiske seier:

•• Myndighetene hos OL-søker Kasakhstan har droppet et lovforslag rettet mot såkalt "propaganda for ikke-tradisjonell seksuell legning".

Begrepet "myndighetene" betyr i dette landet i praksis president Nursultan Nazardayev som for halvannen måned siden ble valgt til sin femte periode med 97,7 prosent av stemmene. Valgdeltakelsen var også imponerende 95 prosent, men hjalp altså ikke Nursultans to motkandidater fra Kommunistpartiet og Patriotpartiet som hver måtte nøye seg med litt over en prosent. Eller som han selv treffende sa det etter denne vel drøye seieren:

-  For de superdemokratiske landene er slike tall uakseptable. Det må jeg bare unnskylde, men jeg kan ikke gjøre noe med det. Hadde jeg blandet meg inn, ville det vært udemokratisk av meg.

Nå har imidlertid den internasjonale olympiske komite (IOC) blandet seg inn i Kazakhstans egen lovgivning, og den samme allmektige Nursultan er såpass ivrig på å få vinterlekene i 2022 til Almaty at han godtar det udemokratiske ved at nasjonal lovgivning blir overstyrt av internasjonalt press.

FOR med de endringene som ble gjort da IOC vedtok reformprogrammet "Agenda 2020" rett før jul i fjor, ble det olympiske forbudet mot seksuell diskriminering løftet tydeligere inn i kontraktsforhandlingene med de ulike søkerbyene.

Den konkrete bakgrunnen i homospørsmålet var erfaringene fra Sotsji der IOC ikke klarte å stoppe et lignende russisk lovforslag. Det førte til bred kritikk i de vestlige landene, og var medvirkende til at opinionen blokkerte OL-søknadene i flere vest-europeiske byer.

OMSTRIDT PLAKAT:  En fotomontasje av to legendariske kunstnere førte til en bot på 1,5 millioner kroner. Det var før IOC fikk stoppet mer rettslig forfølging av homofile i Kasakhstan.
OMSTRIDT PLAKAT: En fotomontasje av to legendariske kunstnere førte til en bot på 1,5 millioner kroner. Det var før IOC fikk stoppet mer rettslig forfølging av homofile i Kasakhstan. Vis mer

Nettopp OL-bevegelsen sin synkende popularitet i Vest-Europa og USA, ble behendig brukt av IOC-president Thomas Bach til å få kraft i sitt eget reformprogram. Der er forbudet mot seksuell diskriminering bare ett av flere punkter som i sum er ment å omdanne den olympiske bevegelsen til en pådriver for sosial endring.

KONKRET skjer dette arbeidet nå ved at IOC har med seg representanter for utvalgte menneskerettighetsorganisasjoner i selve forhandlingene med søkerbyene. For Almaty og Beijing som begge prøver å få vinterlekene 2022, betyr det direkte samtaler med for eksempel Human Rights Watch, Den internasjonale komiteen for beskyttelse av  journalister (CPJ) og Det internasjonale fagforeningsforbundet (ITUC).

Slik var det Human Rights Watch som ba IOC stoppe lovforslaget i Kazakhstan. Det skjedde midt i en sterk anti homo-stemning i dette søkerlandet der en domstol nylig dømte et annonsebyrå til å betale 1,5 millioner kroner til en gruppe musikkstudenter og lærere fordi byrået hadde laget en plakat med en fotomontasje av den kazakhstanske nasjonalkomponisten Kurmangazy Sagyrbayuly som kysset det russiske dikteridolet Alexander Pushkin.

På samme vis anbefalte anti-homoaktivisten Dauren Babamuratov som stod bak lovforslaget, en innføring av blodtesting av alle homofile i Kazakhstan for å avdekke hvordan slik seksuell legning "fører til en sporbar degenerering".

NÅR det Konstitusjonelle Rådet for Kazakhstan nå har erklært at dette forslaget må forkastes fordi det strider mot landets konstitusjon, viser det viljen til å tilpasse seg IOC sine nye krav. Mer enn noe annet vil president Nursultan Nazardayev ha OL 2022 til landet.

Samtidig forteller hendelsen om den politiske kraften i et reformert IOC:

KANSKJE OL 2022:  Håpefulle arrangører i Almaty viser fram modellen av alpinanleggene for IOC under presentasjonen av de to søkerbyene i det olympiske hovedkvarteret i Lausanne i går. FOTO: AFP/ Fabrice Coffini.
KANSKJE OL 2022: Håpefulle arrangører i Almaty viser fram modellen av alpinanleggene for IOC under presentasjonen av de to søkerbyene i det olympiske hovedkvarteret i Lausanne i går. FOTO: AFP/ Fabrice Coffini. Vis mer

- Det er ikke noe tydeligere tegn på at det er mulig å stoppe homofobien i sport enn at historiens eldste sportskonkurranse sier at nok er nok, uttalte Hudson Taylor i homogruppen Athlete Ally da IOC vedtok de nye søkerreglene i fjor.

har regelen for første gang vist seg å virke. Det betyr langt i fra at den olympiske bevegelsen og alle dens nye hjelpere vil få samme resultat når søkerlyset settes på alminnelige menneskerettigheter i Kina dersom Beijing slår Almaty i kampen om vinterlekene 2022.

Men endringen av IOC til en mer troverdig internasjonal aktør, har gitt bevegelsen rask framgang i hele den vestlige kulturkretsen. Der homoaktivistene for halvannet år siden kritiserte IOC for å være for passive i forhold til de russiske arrangørene i Sotsji, er den olympiske bevegelsen plutselig blitt en medspiller:

- Det er gledelig at det olympiske charteret har tydelige punkter om dette temaet som stiller krav til søkerland. Det viser at idretten kan spille en viktig rolle i kampen for mangfold, likestilling og fravær av diskriminering, sier leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske og homofile (LHL) til idrett.no.

Det  er en endring som kommer til å forandre det politiske spillet også om den internasjonale olympiske bevegelsen selv.


UTFORDRER:  Almaty utfordrer Beijing om å få vinterlekene i 2022. Kineserne er favoritter, men Kazakhstan er også gitt en mulighet når IOC avgjør arrangør seint i neste måned FOTO:AFP / Fabrice Coffrini.
UTFORDRER: Almaty utfordrer Beijing om å få vinterlekene i 2022. Kineserne er favoritter, men Kazakhstan er også gitt en mulighet når IOC avgjør arrangør seint i neste måned FOTO:AFP / Fabrice Coffrini. Vis mer