IOC skal granske FIFA for korrupsjon

Ber om bevisene fra tv-dokumentar.

KORRUPSJONSPÅSTANDER: Sepp Blatters FIFA sliter med stadig nye korrupsjonspåstander. Nå vil IOC se på saken. Foto: AFP
KORRUPSJONSPÅSTANDER: Sepp Blatters FIFA sliter med stadig nye korrupsjonspåstander. Nå vil IOC se på saken. Foto: AFPVis mer

Her kan du lese alt om Dagbladets avsløringer i korrupsjonsskandalen

Den internasjonale olympiske komité (IOC) ber BBC om å gi sine angivelige beviser for korrupsjon i FIFA-styret videre til de rette myndigheter.

I det britiske kringkastingsselskapets Panorama-program mandag ble det rettet beskyldninger om korrupsjon mot tre FIFA-styremedlemmer hvorav to også er IOC-medlemmer.

Ricardo Teixeira fra Brasil, Issa Hayatou fra Kamerun og Nicolás Leoz fra Paraguay skal på 1990-tallet ha tatt imot penger fra ISL, det senere konkursrammede markedsfirmaet som solgte TV-rettigheter til fotball-VM.

- IOC har merket seg beskyldningene i BBCs Panorama-program og vil be dem som har laget programmet om å gi beviser de sitter inne med videre til de rette myndigheter. IOC har nulltoleranse for korrupsjon og vil gi saken videre til vår etiske kommisjon, heter det i en uttalelse fra OL-komiteen.

FIFA sier derimot at man ikke vil etterforske påstandene.

- Dette er gamle beskyldninger som allerede er etterforsket av myndighetene i Sveits. Saken er avsluttet, heter det i en uttalelse fra det internasjonale fotballforbundet.

Millioner Ifølge Panorama-programmet mottok Brasils fotballpresident Teixeira 9,5 millioner dollar fra ISL via et firma i Liechtenstein. Leoz, som er president i det søramerikanske fotballforbundet Conmebol, skal ha mottatt 600 000 dollar til sammen, mens Hayatou skal ha fått 20 000 dollar.

De tre er blant 22 FIFA-styremedlemmer som torsdag skal avgjøre hvem som får arrangere fotball-VM i 2018 og 2022. Det er også Jack Warner fra Trinidad og Tobago, som ifølge Panorama var involvert i omfattende kjøp av billetter til VM i 2010 for svartebørssalg.

Også Warner Programmet hevder at Warner sto bak svartebørssalg i forbindelse med VM i 2006, men at planen om svartebørssalg i 2010 måtte skrinlegges fordi svartebørsselgerne syntes prisen hans var for stiv.

Det skulle vært 24 stemmegivende styremedlemmer torsdag, men Amos Adamu og Reynald Temarii er utestengt etter at Sunday Times avslørte at de hadde sagt seg villige til å selge stemmene sine.

Antikorrupsjonsvakthunden Transparency International oppfordrer FIFA til å utsette valget av VM-vertsbyer inntil korrupsjonsbeskyldningene er etterforsket fullt ut.

(NTB)