RINGENES HERRE: IOC-president Thomas Bach støtter utestengelsen av russiske friidrettsutøvere i OL. <br>Foto: REUTERS/Denis Balibouse/ NTB Scanpix
RINGENES HERRE: IOC-president Thomas Bach støtter utestengelsen av russiske friidrettsutøvere i OL.
Foto: REUTERS/Denis Balibouse/ NTB ScanpixVis mer

IOC støtter utestengelsen av russiske utøvere i OL

Thomas Bach bekrefter. 

Den internasjonale olympiske komiteen, IOC, støtter avgjørelsen om å utestenge russiske friidrettsutøvere fra OL i Rio de Janeiro, sier IOC-president Thomas Bach ifølge NTB.

I et møte der blant andre den internasjonale friidrettspresidenten Sebastian Coe og den russiske OL-skefen Alexander Zjukov var til stede, kom Bach og IOC fram til at de støtter det internasjonale friidrettsforbundets innstilling om at russerne utestenges fra Rio-OL.

Men IOC tar også egne grep, skriver nettstedet Inside The Games.

Blant annet har IOC bestemt at alle russiske friidrettsutøvere som får konkurrere i Rio, skal konkurrere under russisk flagg og ikke et nøytralt et, som friidrettsforbundet foreslo i Rune Andersens rapport som ble offentliggjort fredag.

I tillegg sier Bach at både kenyanske og russiske utøvere må bevise sin uskyld for å få delta i OL, ikke bare de russiske som var friidrettens egen avgjørelse.

IOC har avgjort at utøvere som ikke har negative dopingprøver tatt utenfor Russland og Kenya, heller ikke får være med i OL. Russiske og kenyanske utøvere må nå dokumentere overfor det internasjonale friidrettsforbundet at de er testet og klarert av andre enn de nasjonale antidopingbyråene i hjemlandene.

Klarer de det, vil det bli opp til det internasjonale friidrettsforbundets skjønn i hvert enkelt tilfelle å avgjøre om utøverne konkurrerer på samme vilkår som resten av verden.

Thomas Bach utvider altså de strenge kvalifiseringskravene til også å omfatte kenyanske friidrettsutøvere.

Kenya har, i motsetning til Russland, ingen sanksjoner over seg i øyeblikket, men ifølge en pressemelding fra IOC er det manglende antidopingarbeidet i de to landene avgjørende for de strenge kvalifseringsreglene.

Det internasjonale sportsjournalistforbundet, AIPS, har publisert hele uttalelsen fra den olympiske komiteen. Les den her.