IOC: SJEF: Thomas Bach. Foto: NTB Scanpix 
IOC: SJEF: Thomas Bach. Foto: NTB Scanpix Vis mer

IOC tar nytt grep for å stoppe russiske utøvere

Et panel i Den internasjonale olympiske komité (IOC) vil ta den endelige avgjørelsen om hvilke russiske utøvere som får delta i sommerlekene i Rio de Janeiro.

IOC-styret møttes lørdag for siste gang før åpningen av OL i Rio de Janeiro. Der ble det utnevnt et panel som skal avgjøre om de russiske utøverne som har fått grønt lys av sine respektive internasjonale forbund og blitt godkjent av en uavhengig ekspert skal få delta eller ikke.

– Dette panelet bestemmer om avgjørelsene skal godtas eller forkastes. Vi understreker at det er vi som tar den endelige beslutningen, sier IOC-talsmann Mark Adams.

Hittil er minst 117 av 387 russiske OL-utøvere utestengt, etter at de internasjonale særforbundene fikk mandat til å utestenge russiske utøvere. Panelet har kun seks dager på seg før sommerlekene i Rio de Janeiro starter.

– Vi har veldig stram tidslinje. Det må være klart senest fredag, sier Adams.

Tre medlemmer

Etter at Verdens antidopingbyrå (WADA) og Richard McLaren presenterte en rapport som avdekket at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram har oppfordringene om å utestenge samtlige russiske utøvere fra OL i Rio haglet fra flere hold.

I stedet for å gi en generell utestengelse, vedtok IOC 24. juli at det skal det være opp til hvert enkelt internasjonale særforbund å avgjøre russernes OL-skjebne.

IOC-panelet består av tre medlemmer. Ugur Erdener, president i Det internasjonale bueskytterforbundet og leder av IOCs medisinske og vitenskapelige kommisjon, Claudia Bockel fra IOCs utøverkommisjon og Spanias IOC-medlem Juan Antonio Samaranch.

Svømmere anket

Sportsminister i Russland, Vitalij Mutko, uttalte lørdag at han forventer at 266 russiske utøvere skal delta i Rio-OL. Boksing, golf, turn og taekwondo er forbundene som foreløpig ikke har kommet med en avgjørelse vedrørende sine utøvere.

To russiske svømmere, Vladimir Morozov og Nikita Lobintsev, anket lørdag deres OL-utestengelser til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Anken behandles av CAS i Rio de Janeiro søndag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

WADA-president Craig Reedie, som oppfordret til en fullstendig utestengelse av Russland fra OL i Rio, deltar på IOC-møtet søndag.

(NTB)