LEI AV JUKSERNE: IOC-preseident Thomas Bach vil utestenge flest mulig juksere fra OL og går hardt til verks med retesting av dopingprøver fra tidligere leker i jakten på juksemakerne.Foto: AFP / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix
LEI AV JUKSERNE: IOC-preseident Thomas Bach vil utestenge flest mulig juksere fra OL og går hardt til verks med retesting av dopingprøver fra tidligere leker i jakten på juksemakerne.Foto: AFP / FABRICE COFFRINI / NTB ScanpixVis mer

IOC varsler massiv retesting av OL-prøver etter dopingsjokkene fra Beijing og London

- Vi vil selvsagt ikke gi medaljer til utøvere som ikke har fått restestet prøvene sine.

(Dagbladet): 31 utøvere som deltok i OL i Beijing i 2008 får etter all sannsynlighet sin drøm om å konkurrere i Rio i sommer knust av den internasjonale olympiske komiteen, IOC, etter at retestingen av 454 nedfryste dopingprøver fra Beijing er analysert. 

Knust, fordi den målrettede retestingen hadde som mål å hindre tidligere dopere i å fortsette å lure verden i enda et OL. Derfor valgte IOC å reteste 454 prøver fra utøvere som potensielt skulle delta i Rio også. 

Og resultatet ble altså at 31 av dem testet positivt med de nye analysemetodene IOC og det internasjonale antidopingbyrået, Wada, har til rådighet. 

Kraftig angrep
Blant dem er det 14 russere og én spanjol. Resten er foreløpig ikke identifisert i påvente av b-analysen som kommer i første halvdel av juni. 

- Dette er et kraftig angrep på juksemakerne, som vi aldri vil la vinne. De har ingen plass å gjemme seg, sa IOC-president Thomas Bach i en pressemelding da resultatene av Beijing-retestingen var kjent.

- Ved å stoppe så mange dopede utøvere fra å delta i Rio, viser vi igjen vår klare linje for å beskytte OLs integritet. Vi lagrer dopingprøver i ti år. Ingen juksemakere kan hvile eller føle seg trygge, advarte Bach.

Av de femten utøverne som til nå er navngitt fra Beijing, er det ti medaljevinnere. Skulle b-prøven også være positiv, vil disse utøverne miste medaljene fra Beijing, og dermed vil andre utøvere få medaljer, eller bedre medaljer enn de opprinnelig fikk. 

Flere retester
Men de av utøverne dette gjelder vil altså ikke være retestet om de i dag har lagt opp. Dermed blir veien fram til endelige resultatlister fra Beijing enda lenger. 

- Vi vil selvsagt ikke gi medaljer til utøvere som ikke har fått restestet prøvene sine. Så en positiv prøve fra en medaljevinner kan dermed føre til enda en retesting av en annen utøver som i teorien ville overtatt den medaljen. Bare når vi har resultatene fra disse restestene vil vi avgjøre hvem som får medaljene, sa Bach i en telekonferanse med verdenspressen i forrige uke. 

Og skulle en av de nye medaljevinnerne da teste positivt, vil den samme prosedyren måtte gjennomføres en gang til for å kåre riktig vinner. 

Og snart kommer resultatene fra retestingen av 250 dopingprøver i London-OL også