IOC vil ha refundert all skatt etter Oslo-OL

«Vertsbyen skal bære hele skattebyrden».

SKATT: Skal de olympiske ringene igjen skinne i Oslo, krever IOC at de enten får unntak fra alle skatter og avgifter - eller får skatten refundert etter mesterskapet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKATT: Skal de olympiske ringene igjen skinne i Oslo, krever IOC at de enten får unntak fra alle skatter og avgifter - eller får skatten refundert etter mesterskapet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Den internasjonale olympiske komité (IOC) krever å få unntak fra alle skatter og avgifter under et eventuelt OL i Norge. Om politikerne ikke går med på dette, vil IOC ha refundert alle skatter og avgifter etter OL.

I kontraktsforslaget OL-direktør Eli Grimsby har mottatt fra IOC slås det fast at IOC og organisasjonens medlemmer skal slippe å betale skatter, tollavgifter, moms og merverdiavgift før, under og etter OL, skriver Klassekampen.

- Dette er forhold som vurderes og behandles av regjeringen og deres underliggende departementer i disse dager, sier OL-direktør Grimsby til avisen.

Klassekampen har tidligere omtalt IOCs krav om skatteamnesti under OL. I det nye kontraktsforslaget slås det nå i tillegg fast at arrangøren står ansvarlig for å tilbakebetale hver eneste skattekrone til IOC, dersom det ikke lykkes å overbevise landets myndigheter om å innføre egne særlover.

«Vertsbyen skal bære hele skattebyrden», og dette skal gjelde for alle «skatter, tollavgifter, moms eller andre avgifter i nåtid eller framtid», heter det i det ferske kontraktsforslaget.

Grimsby viser til at spørsmål om skatt må vurderes av regjeringen og Stortinget som skal ta stilling til en norsk statsgaranti i løpet av høsten.

- Hvordan skattespørsmålet til sjuende og sist håndteres, er først og fremst et politisk spørsmål som jeg ikke finner det naturlig at Oslo 2022 kommenterer, sier hun.

(NTB)