FÅR IOC-REFS: Den svenske OL-legen Björn Waldebäck, som godkjente Nicklas Bäckströms medisinbruk i OL, står i fare for å bli utestengt på livstid fra OL etter tabben.Foto: 
Pontus Lundahl / TT / NTB Scanpix
FÅR IOC-REFS: Den svenske OL-legen Björn Waldebäck, som godkjente Nicklas Bäckströms medisinbruk i OL, står i fare for å bli utestengt på livstid fra OL etter tabben.Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB ScanpixVis mer

IOC vil utestenge den svenske OL-legen

Ga medalje til den dopingtatte utøveren.

(Dagbladet): Da NHL-proffen Nicklas Bäckström, i garderoben like før kampstart i OL-finalen i ishockey, fikk beskjed om at han var dopingtatt og dermed ikke kunne spille finalen, stoppet de olympiske lekene litt opp i noen sekunder.

Én ting var at det ødela alt for Bäckström som akkurat hadde testet positivt på det forbudte stoffet pseudoefedrin, men at Bäckström ble hentet ut av garderoben like før kampstart ødela muligens hele finalen for resten av de svenske hockeygutta også.

En finale de tapte 3-0 mot Canada.

Burde sagt nei
Umiddelbart etterpå pekte Bäckström mot landslagslegen Björn Waldebäck som foreskrev den pseudoefedrinholdige allergimedisinen Bäckström ble tatt for.

- Med den konsekvensen er det jo åpenbart at jeg skulle sagt nei, sier Waldebäck i et intervju med Dagens Nyheter som kommer på trykk i morgen.

- Men jeg kunne ikke i min villeste fantasi forestille meg at én tablett skulle få denne konsekvensen, fortsetter han.

Pseudoefedrin er helt vanlig å dytte i seg i NHL. Bäckström tygger allergimedisin som bare det med de samme stoffene der, men i OL gjelder internasjonale dopingregler, og ifølge de er pseudoefedrin et prestasjonsfremmende stoff.

Og derfor fikk ikke Bäckström spille OL-finalen.

- Det er klart jeg ikke hadde det så bra, sa Waldebäck etter at han kom seg hjem igjen fra Sotsji.

Merkelig formulering
Men da den internasjonale olympiske komitéen omsider felte sin egen dom over fadesen, konkluderte de med at Bäckström skulle få sølvmedaljen sin, mens Waldebäck burde utestenges fra framtidige olympiske leker.

Altså ingen entydig dom, men en sterk anbefaling overfor den svenske olympiske komitéen om å droppe Waldebäck for all framtid.

- Det syns jeg er en veldig merkelig formulering. Så lenge den formuleringen får stå syns jeg det er veldig vanskelig å fortsette med det olympiske arbeidet mitt, sier Waldebäck til Dagens Nyheter.

- Og om den olympiske komitéen ikke vil ha meg med lengre, er det greit. Da kan jeg gjøre andre ting.