KREVER AT RUSSLAND UTESTENGES: Flere mener den olympiske bevegelsen går en usikker framtid i møte, dersom IOC ikke utestenger Russland fra OL i Rio i sommer. Foto: AP Photo/David J. Phillip, File
KREVER AT RUSSLAND UTESTENGES: Flere mener den olympiske bevegelsen går en usikker framtid i møte, dersom IOC ikke utestenger Russland fra OL i Rio i sommer. Foto: AP Photo/David J. Phillip, FileVis mer

– IOCs framtid står på spill hvis ikke Russland utestenges

Flere krever at Russland utestenges.

Den olympiske bevegelsen går en usikker framtid i møte hvis IOC ikke utestenger Russland fra Rio-OL, mener idrettsutøvere og utøverrepresentanter verden over.

Russiske friidrettsutøvere er allerede utestengt fra Rio-OL på ubestemt tid etter flere dopingavsløringer. De siste månedene har en uavhengig gruppe, utnevnt av WADA, etterforsket anklager om doping i andre idretter.

Rapporten avdekket at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram.

- Russland må utestenges fra OL

Verdens antidopingbyrå (WADA) anbefaler at Russland utestenges fra alle sportskonkurranser inntil det gjennomføres en omfattende kulturendring hva gjelder holdninger til doping.

– Omfanget av denne saken gjør at Russland må utestenges fra OL og Paralympics, sier Adam Pengilly, medlem av IOCs britiske utøverutvalg (British IOC athletes commission).

– Vedtas ikke anbefalingene fra WADA, risikerer vi i høyeste grad å redusere troverdigheten til IOC og olympisk idrett, mener han.

- Trist dag

På spørsmål om det kan bety slutten for Den internasjonale olympiske komité (IOC) hvis Russland ikke utestenges, sier Pengilly følgende:

– Potensielt, ja. Absolutt.

– Verden ser på IOC som voktere av den olympiske bevegelsen, minner han om.

IOC-medlem og tidligere langrennsløper Beckie Scott, som også er leder av WADAs utøverkomité, beskriver situasjonen som trist.

– Det er en trist dag, men en viktig dag. Vi håper anbefalingene tas til følge, sa hun mandag om anbefalingene fra WADA.

- Håper ledelsen har viljen og styrken

Ben Sandford, skeleton-utøver fra New Zealand, føyer seg inn i rekken av dem som ønsker en utestengelse.

– Dette kan ikke forsvinne. Det må bli konsekvenser, sier han.

Kirsty Coventry, svømmer fra Zimbabwe, understreker viktigheten av at IOC tar riktig avgjørelse.

– Dette er en ekstremt viktig tid for idretten og for den olympiske bevegelsen. Jeg håper ledelsen vår har viljen og styrken til å ta de avgjørelsene som må tas, sier hun.

(NTB)