Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

IOK frikjenner Heiberg

IOKs etikk-kommisjon fastslår at Gerhard Heiberg ikke har gjort noe galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kommisjonen så på saken i dag og fant at det ikke finnes noen interessekonflikt, fastslo IOK-talskvinnen Giselle Davis.

Også Paquerette Girard Zeppelli som er talskvinne for selve etikk-kommisjonen rykket ut for å fastslå at Heiberg ikke er inhabil som leder av IOKs evalueringskommisjon.

Kommisjonen har vurdert søkerbyene til vinterlekene i 2010 og gitt best skussmål til Vancouver. OL-motstandere i Canada har den siste tiden sirkulert et anklageskrift der Heibergs anklages for å ha økonomiske motiver for å ville gjøre Vancouver til OL-vert.

Svertekampanje

- Gerhard Heiberg er ikke den «Mr. Clean» han liker å framstå som, står det i anklageskriftet. Påstanden begrunnes med hans verv som medlem av valgkomiteen i Aker Kværner, et selskap med betydelige økonomiske interesser i området. Et OL til Vancouver vil ifølge anklageskriftet gagne Aker Kværner.

Anklagene er blitt brukt av de øvrige søkerbyene, Pyeonchang i Sør-Korea og Salzburg i Østerrike, og særlig av Heibergs motstandere foran valget av ny visepresident i IOK. Han har selv kalt det en svertekampanje.

- Jeg har ikke 99 prosent ren samvittighet, men 100 prosent, svarte Heiberg på beskyldningene. Han sa at både IOK-president Jacques Rogge og etikk-kommisjonen var informert om hans verv i Aker Kværner.

Ikke fem øre

- Vervet i valgkomiteen innebærer ett møte i året for å finne passende styremedlemmer til selskapet. Jeg er forretningsmann og sitter i styrer i mange land, men dette vervet tjener jeg ikke fem øre på. Aker Kværner driver business også i Østerrike og Sør-Korea, men det interesserer visst ikke denne gruppen, sier Heiberg.

Onsdag skal IOK utpeke vertsbyen for vinterlekene i 2010. Fredag skal det velges en ny visepresident etter Kevan Gosper. Heiberg og sørkoreanske Kim Un-yong er kandidater.

(NTB-DPA)