Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

IOK vil forby marihuana

NAGANO (NTB-DPA): Sju utøvere testet positivt på marihuana i olympiske leker i 1988, 1992 og 1996, opplyste Den internasjonale olympiske komité (IOK) i dag. Utøverne ble ikke straffet fordi rusmiddelet ikke sto på forbudslista i deres idretter. Nå vil IOK sørge for å forby marihuana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IOK gjennomførte testene av vitenskapelige årsaker. I Nagano-OL ble det dopingsak av det da Ross Rebagliati testet positivt, fordi Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stoffet på sin forbudsliste. Men diskvalifikasjonen ble opphevet av idrettens voldgiftsrett fordi IOK og FIS ikke hadde gjort noen formell avtale om at marihuana skal være forbudt i OL.

Det vil IOK rette på nå. Utøvere som røyker marihuana skal erklæres uønsket i olympiske leker fra og med Sydney-OL i 2000.

Forbud

Det første steget mot å få til et forbud ble tatt da IOK nedsatte en spesiell kommisjon bestående av fem IOK-medlemmer, for å finne en løsning innen sommerlekene i Sydney om to år. Forbudet må være juridisk holdbart.

- OL-utøveres bruk av marihuana er svært bekymringsverdig, sa IOK-direktør Francois Carrard i dag.

Frikjennelsen av Rebagliati sjokkerte flere IOK-representanter, som hadde besluttet å diskvalifisere canadieren.

Verdier

Marihuana er et lovlig rusmiddel i flere land, og sosialt akseptabelt i noen. Men IOK vil ikke tolerere at OL-deltakere røyker det - selv om det ikke kan sies å ha noen prestasjonsfremmende effekt.

- Det er snakk om sosiale og etiske spørsmål. Grunnleggende verdier står på spill, sier Carrard.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!