GIKK MED SØRGEBÅND: De norske langrennsjentene har fått beskjed om at bruken av sørgebånd lørdag brøt med IOKs regelverk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GIKK MED SØRGEBÅND: De norske langrennsjentene har fått beskjed om at bruken av sørgebånd lørdag brøt med IOKs regelverk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

IOK vil ikke ha minne- markeringer i løypa

Norske sørgebånd var «upassende».

Den internasjonale olympiske komité (IOK) fraber seg minnemarkeringer i forbindelse med OL-konkurransene.

IOK har i brevs form gitt Norge beskjed om at det var upassende å bruke sørgebånd under kvinnenes skiathlon.

De norske langrennsjentene bar sørgebånd under lørdagens renn fordi lagvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror døde dagen før. En IOK-talsmann sa mandag at brevet til Norges olympiske komité ikke var en reprimande, men en «påminnelse om reglene».

Andre utøvere har fått beskjed om å avstå fra lignende markeringer, blant dem snowboardkjørerne som ville minnes avdøde Sarah Burke med et merke på hjelmen.

- For oss er det et spørsmål om hva som er passende. Vi har stor sympati med ønskene, og Burke skal minnes både individuelt og kollektivt, men OL-konkurranser er ikke rett sted å gjøre det, sa IOK-talsmann Mark Adams.

Burke døde for to år siden av skadene hun pådro seg i et treningsuhell. Australske Torah Bright har fått beskjed fra IOK om å fjerne klistremerket på hjelmen.

- Jeg kjører alltid med et Sarah-merke både på brettet og hjelmen. IOK mener imidlertid at Sarah-merket er en «politisk ytring» og har forbudt det. WOW, skrev Bright på Instagram.

Sveriges ishockeykeeper Valentina Lizana Wallner ønsket å hylle sitt avdøde forbilde Stefan Liv ved å ha hans portrett på ansiktsmasken sin, men hun fikk beskjed om at det ikke ville bli tillatt.

Liv døde sammen med sine lagkamerater i Lokomotiv Jaroslavl i en flytragedie for to og et halvt år siden.

(NTB-Reuters)