Irak sparker landslagsspillerne

Ikke bare treneren som må gå etter kvalikkfiasko.

(Dagbladet.no): At det irakiske fotballforbundet går sine egne veier, er ikke noe nytt, noe blant annet Egil «Drillo» Olsen og Otto Ulseth har fått erfare.

Likevel vil nok mange bli overrasket over skrittet forbundet går til i kjølvannet av at laget røk ut i VM-kvalifiseringen sist søndag.

Det er nemlig ikke bare «Drillos» etterfølger Adnan Hamad som må gå fra jobben, noe han for øvrig har blitt tvunget til fire ganger tidligere; også spillergruppa må se langt etter videre landslagsspill, melder nyhetsbyrået AP.

Oppløses 

Det utslagsgivende 0-1 tapet mot Qatar har satt gemyttene i kok blant suksesshungrige irakere som hadde sett fram mot å feire et nytt steg nærmere sluttspillet i Sør Afrika i 2010.

Et uavgjortresultat eller bedre ville ha sendt Asia-mestrene til den neste kvalifiseringsrunde. Da så ikke skjedde, har krefter i det irakiske fotballforbundet tatt konsekvensene av den sportslige nedturen.

- Det har blitt bestemt at landslaget som helhet skal oppløses, det gjelder så vel spillere som støtteapparat og trener Adnan Hamad, heter det i en melding fra forbundet.

«Gullgenerasjon» 

SISTE LANDSKAMP?: Iraks Imad Mohammed (t.h.) må i likhet med resten av landslagskollegaene leve i uvisse rundt hva som skjer med landslaget etter tapet mot Qatar og Bilal Rajab (t.h.) sist søndag. Foto: AFP/Scanpix
SISTE LANDSKAMP?: Iraks Imad Mohammed (t.h.) må i likhet med resten av landslagskollegaene leve i uvisse rundt hva som skjer med landslaget etter tapet mot Qatar og Bilal Rajab (t.h.) sist søndag. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Otto Ulseth som assisterte «Drillo» i de fem kampene han var Irak-sjef, mottar nyhetene fra sin tidligere arbeidgiver med tristhet på vegne av en talentfull spillergruppe.

- Jeg tør påstå at de har et historisk godt lag bestående av en virkelig gullgenerasjon, som vant Asia-mesterskapet og som hadde gode kvalifiseringsmuligheter til VM. Det er en fem-seks spillere, som befinner seg på et høyt internasjonalt nivå og burde utgjort stammen i laget. Derfor er det trist at et godt fotballag går ad undas uten at det ligger noe sportslig bak, sier Ulseth til Dagbladet.no med referanse til all uro som har vært mellom styresmaktene og fotballforbundet i landet.

Han understreker at om rapportene fra Irak skulle stemme, er det et nok hardt slag for et land i desperat behov for stabilitet og utvikling.

Forener krefter 

Ulseth peker på at landslaget betyr mye i en fotballgal nasjon, også rent symbolsk og politisk. 

- Det er ingen tvil om at landslaget gjennom sine prestasjoner i OL og Asia-mesterskapet har spilt en positiv politisk rolle i en fotballgal nasjon, og alle er enige om at det er veldig viktig i den nasjonale identitetsbyggingen mot en mer forent nasjon. Fotballen er en av få arenaer hvor kurdere, shia- og sunni-muslimer samarbeider, påpeker Ulseth.

Det er ennå usikkert hvor veien går videre for det irakiske fotballandslaget. Fotballforbundet har i alle fall etterlyst økte bevillinger fra myndighetene til å lokke utenlandske trenerkapasiteter til landet for å erstatte Hamad som «det ikke lenger var bruk for», ifølge forbundstoppen Tareq Ahmed.

Irak sparker landslagsspillerne