Irakiske OL-utøvere mot Bush

Vil ikke bli brukt i valgkampen.

Iraks OL-lag i fotball vil ha seg frabedt å bli brukt av George W. Bush i hans presidentvalgkampanje.

Laget fra Irak har forbløffet alle og skapte sjeldne gledesscener i hjemlandet ved å spille seg fram til semifinale i OL. Men trener Adnan Hamad sa mandag at Bush tar feil når han beskriver Iraks OL-deltakelse som et symbol på frihet.

I et omstridt reklameinnslag for Bush i valgkampen i USA vises Afghanistans og Iraks flagg mens en stemme sier «I OL i år er det to frie nasjoner flere, og to terroristregimer færre».

- Man kan ikke si at dette laget representerer frihet. Vi har ikke frihet i Irak, vi har okkupasjonsstyrker. Dette er en av de vanskeligste periodene for oss. Frihet er bare et ord mediene bruker. Vi lever under okkupasjon, sa Hamad.

Magasinet Sports Illustrated siterte spillere på Iraks fotballag på at de var rasende over Bush-reklamen. En britisk rådgiver for Iraks OL-komité slo tilbake og sa at magasinet hadde utnyttet naive spillere med ledende spørsmål. Han sa at sport og politikk ikke må blandes.

- Men vi kan ikke skille sport og politikk slik situasjonen er i vårt land, sa Hamad mandag.

- Vi vil gi folket vårt noe å feire, slik at de kan glemme sine problemer. Men for å være ærlig: Selv gleden over å vinne er ikke ekte glede, fordi vi er bekymret over det som skjer hjemme og alle problemene vårt folk står overfor.

(.NTB)