Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Iran imponerte: - Er ikke overrasket av det de presterer

En klarering traff kneet til Diego Costa og i nettmaskene. Det holdt for et Spania som fikk svært tøff kamp av Iran.

IMPONERTE: Iran trodde de hadde utlignet mot Spania, men målet til Saeid Ezatolahi ble annullert for offside. Foto: REUTERS/Toru Hanai/NTB scanpix
IMPONERTE: Iran trodde de hadde utlignet mot Spania, men målet til Saeid Ezatolahi ble annullert for offside. Foto: REUTERS/Toru Hanai/NTB scanpix Vis mer
  • Iran - Spania 0-1 (0-0)

Etter en stillestående og sjansefattig første omgang, bydde Spania og Iran opp til en svært underholdende fotballkamp i den andre omgangen i Kazan.

En tidlig scoring etter pause fra en svært heldig Diego Costa gjorde at Iran måtte fram og angripe. Det førte til mer angrepsfotball og sjanser for begge lag. Iran viste for alle at de ikke er noen kasteball og kom til flere store muligheter etter å ha havnet under.

Diego Costa ønsker å gi Cristiano Ronaldo kamp om toppscorertittelen i VM. Etter sitt tredje mål på to kamper er den brasilianskfødte 29-åringen virkelig på jakt.

Akkurat dette målet visste han lite om, men det hjalp å sende Spania langt nærmere videre spill i VM.

Til tross for seieren var ikke Spania overbevisende i oppgjøret. Den gamle engelske landslagskanten Chris Waddle mener at midtbanen til Spania ikke har nok løpskraft lengre.

- Spania er teknisk briljante, men når de ikke har ballen kan ikke den midtbanetreeren klare å vinne den tilbake. Jeg tror ikke Andres Iniesta har beina til det lengre. Sergio Busquets trenger noen som N'Golo Kante ved siden av ham, sier han hos BBC.

Imponert av Iran

Iran er godt organiserte og under portugisiske Carlos Queiroz spiller de med en rigid fembacks-linje bakerst. De imponerte i den første omgangen mot Spania. Etter å ha havnet under viste så laget at de har flere strenger å spille på. Kun marginer skilte iranerne fra å få med seg et svært overraskende resultat fra oppgjøret.

- De er ingen kasteball. De henger godt sammen som et lag og står godt . jeg ser ikke bort fra at de kan klare å slå Portugal i den siste kampen. De må jo det, men det har vært moro å bli kjent med dette laget, skryter TV 2s ekspert Simen Stamsø Møller.

Vålerenga-speider og fotballekspert Lars Tjærnås trekker fram to ting som har imponert ham hos Iran:

- Det ene er at de er godt organisert og slipper til veldig lite. Det er ikke så overraskende fordi Carlos Queiroz er jo kanonflink til akkurat det, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Det som imponerer meg litt er det trykket dem kommer med når de må jage etter at de havnet under 0-1 og må ta større risiko. Jeg synes de viser at de behersker den delen. De kommer med veldig stort trykk inn mot sekstenmeteren på innlegg og dødballer. - De er gode, men det er ikke så overraskende. Det er en nasjon som vi veldig sjelden hører om, men de har ganske mange gode fotballspillere, de har bra fysikk. Det er ikke så overraskende for meg at de framstår som et godt lag. Men det var moro å se.

- Hvordan anser du sjansene til Iran mot Portugal?

- Jeg tror jo Spania og Portugal går videre. Ulempen nå er selvfølgelig at Iran må vinne matchen. Portugal er gode til å kontrollere kamper og å kontre. Normalt så ville det selvfølgelig vært en kjempefordel om det var Portugal som måtte vinne, for de er ikke så god til å styre. Jeg tror Portugal kommer til å kontre Iran i senk hvis de må fram på banen, og det må de jo før eller siden. Sjanseløse er de ikke, men Portugal er selvfølgelig favoritt.

Fikk kampen som ønsket

For første gang på 37 år var det tillatt for kvinner i Iran og se på fotballkamper. På de to arenaene Azadi og Takhti i Teheran kunne kvinner og menn for første gang siden 1981 se kamp sammen.

Iranerne fikk kampen akkurat dit de ønsket fra start. Queiroz' mannskap unngikk et massivt press det første kvarteret. Til tross for at spanjolene hadde ballen mye, var det lite som skjedde foran målet til Ali Beiranvand. Iran lå ti tider med ni mann og keeper innenfor 20 meter fra eget mål.

Det tok en halv time før Spania kom seg til en farlig avslutningssjanse. Etter en kort corner mot bakerste stolpe fikk Pique headet ballen tilbake foran mål. David Silva var på rett plass, men kom seg ikke over ballen med sitt akrobatiske forsøk.

Spanjolenes beste sjanse før pause kom på overtid. Isco satte opp tempoet før ballen endte opp hos Silva. Han forsøkte et skudd fra god posisjon, men som så ofte før i omgangen gikk skuddet via forsvarsmuren til Iran.

Til pause hadde spanjolene bare fått en avslutning på mål i løpet av hele omgangen. Den kom fra et frispark fra 25 meter. Irans plan hadde dermed fungert utmerket halvveis.

Mye drøying

Irans første kamp mot Marokko er kampen så langt i VM med minst effektiv spilletid. I den kampen var ballen i spill i bare 46 minutter, det klart minste så langt i mesterskapet.

Slik fortsatte det også mot Spania.

Iranerne halte ut tid ved alle dødballsituasjoner og var flinke til å frustrere sine motstandere.

Irans kaptein og forsvarssjef Ehsan Hajsafi hinket av banen drøyet fem minutter før pause etter en kollisjon med medspiller på en offensiv corner. Olympiakos-spilleren ønsket ikke å la lårhøna sette en stopper for seg og kom tilbake på banen.

En ny Iran spiller lå nede kort tid etter. Diego Costa var fremme for å forstyrre Irans keeper og mer eller mindre ubevisst tråkket Atlético-spissen på Beiranvands stortå.

Spania våknet

Om den første omgangen var lav på underholdning, var det stikk motsatt etter pause.

I sin 100. kamp i den spanske landslagstrøya var Pique svært nære å gi Spania ledelsen tidlig i andre omgang. Barcelona-stopperen var først på ballen etter en stuss fra Busquets, men ballen ble reddet på strek.

Busquets fikk den neste sjansen da han skjøt fra 17 meter, men Beiranvand var med på notene.

Det var et helt annet Spania-lag fra start av andre omgang. «La Roja» begynte å finne åpninger i Irans forsvarsmur og tempoet var skrudd tydelig opp.

Det var en sjansebonanza i starten av den andre omgangen. Iran kom til sin første ordentlige mulighet kort etter ved Ansarifard. Et langt innkast fra Amiri ble headet rett i føttene til Ansarifard fra Piqué. Irans andre Olympiakos-proff banket til på direkten, og prosjektilet sneiet stolpen før den gikk i nettveggen.

Og da Iran ikke utnyttet sin sjanse smalt det i stedet den andre veien.

Igjen var det Diego Costa som leverte varene for spanjolene, men her var han mer heldig enn da han scoret to mot Portugal. Spissen mottok ballen rett innenfor sekstenmeteren, vendte fint opp, men visste fint lite om hvor ballen skulle ende opp da et forsøk på iransk klarering traff leggen hans og fant nettmaskene.

Annullering og flerfoldige sjanser

- IKKE MISTENKELIG: Vadim Demidov fikk i Dagbladets VM-studio spørsmål om Russland og doping. Demidov, som har spilt i Russland tidligere, svarte at det ikke er noe mistenkelig med hvordan hjemnasjonen framstår i VM. Vis mer

Iran måtte fram og de var ikke ufarlige da de først kom. Ebrahimis innlegg fra høyre, styrte Taremi halvmeteren til venstre for mål.

Og den iranske fansen på tribunene tok helt av da Iran satte ballen forbi De Gea etter en corner. Saeid Ezatolahi løp av banen og jublet hemningsløst og det tok lang tid før han og Iran oppfattet at linjemannen hadde vinket for offside.

Etter konferering med VAR kunne dommer Andrés Cunha at avgjørelsen var korrekt.

Kampen bølget fram og tilbake denne omgangen.

Neste sjanse falt til Spania. Etter en smart cornervariant fra Isco og Silva fikk Ramos skyte fra åtte meter, men skuddet ble blokkert. På returen var imidlertid både Pique og Costa frampå, men ingen av dem fikk kjempet ballen forbi Irans desperate høyreback Ramin Rezaeian som la seg på streken og på et eller annet vis klarte å holde ballen ute.

Iran imponerte ordentlig mot verdensmesterne fra åtte år siden. Åtte minutter før slutt kom de til nok en gedigen sjanse. Amiri slo en leken luke på Piqué før han slo et perfekt inn i feltet mot Taremi. Spissen steg til værs helt alene, men fra fem meters hold headet han knallhardt over målet til de Gea.

KAOS PÅ STREK: Diego Costa forsøker å kjempe ballen i mål. Foto: REUTERS/Sergio Perez/NTB scanpix
KAOS PÅ STREK: Diego Costa forsøker å kjempe ballen i mål. Foto: REUTERS/Sergio Perez/NTB scanpix Vis mer

Det ble en heseblesende avslutning på kampen hvor begge lagene gikk for mål. Spania ønsket å drepe oppgjøret, mens Iran jaget utlikningen.

Iranernes siste sjanse på innkast fire minutter på overtid ble bokset vekk av David de Gea og mens spanjolene kunne trekke et lettelsens sukk, lå skuffede iranere spredd på gressmatta.