IRAN: Til VM med et skrik

Folket danset og sang i gatene da Iran mot alle odds kapret den siste VM-plassen. Hundretusener trosset forbudene og skapte en seiersfest landet ikke har sett maken til siden den islamske revolusjonen i 1979.

Festing i gatene er forbudt i den islamske republikken. Men denne dagen var alt lov. Til og med kvinnene, som normalt må vente utenfor fotballarenaene, var med på moroa.

For i Iran er fotballfeber den eneste tillatte rus. Landslaget mobiliserte flere hjemmetilskuere en noe annet lag i kvalifiseringen. 120 000 så dem spille 1- 1 mot Saudi-Arabia.

Suksessen er kjærkommen for myndighetene i landet. Og de tolker landslagets resultater i videre forstand enn vi er vant til her hjemme:

- Irans VM-plass er en politisk seier for islam over fiendene i Vesten, uttalte en religiøs leder i Teheran etter den avgjørende kvalifiseringskampen.

Tenk deg Kjell Magne Bondevik omtale norske framganger på grasmatta som en politisk seier for kristendommen!

Til VM på bortemål

Iran kranglet seg til Frankrike som den siste av de 32 deltakernasjonene, etter en dramatisk dobbeltkamp mot Australia. Etter 1- 1 i Teheran var Iran så godt som VM-ferdige før returoppgjøret i Melbourne.

Et kvarter før slutt i VMs 361. og siste kvalifiseringskamp ledet Australia 2- 0. Selvsikre australiere hadde vunnet alle sine 12 kamper under Terry Venables. Iran hadde ikke vunnet en eneste av sine fem siste kamper. På tribunene hadde 80 000 australske tilhengere startet feiringen.

Da slo Iran tilbake.

Bundesliga-proffene Bagheri og Azizi trengte bare tre minutters effektivitet for å utlikne til 2- 2. Bortemålsregelen ga Iran den siste VM-plassen.

«Den store Satan»

I Lyon 21. juni møtes USA og Iran til det som ventes å være bunnoppgjøret i VM-gruppe F. Forholdet mellom de to landene er som kjent iskaldt. Eller snarere brennhett? Islamske ledere omtaler USA som Den store Satan.

Irans kroatiske trener Tomislav Ivic ser ikke den politiske konflikten mellom Iran og USA som en ekstra pressfaktor:

- Spillerne vil takle oppmerksomheten som vil rettes mot dem, selv om alle i Teheran forventer at de skal slå USA.

Og han understreker:

- Sport, og spesielt fotball, er den beste ambassadør for fredspolitikk.

Ivic støttes av presidenten i USAs fotballforbund, Alan Rothenberg, som håper kampen kan bli et eksempel på «fotball-diplomati», hvor verdens mest populære sport hever seg over politisk fiendtlighet.

Rekordlaget Iran

Irans kronglete vei til sommerens store fotballfest har ikke imponert det nøytrale fotballpublikum.

Men allerede før de reiser til Frankrike, har Iran sikret seg plass i historiebøkene som mestscorende lag i kvalifiseringen. De åpnet ballet med å slå Maldivene 17- 0, den største seieren i mesterskapets 67-årige historie.

I den samme kampen scoret Arminia Bielefeld-spilleren Karim Bagheri sju mål og tangerte den individuelle scoringsrekorden i VM-sammenheng. Han er også kvalifiseringens toppscorer med 19 mål.

Bagheri er, sammen med Bagheris lagkamerat i Armina Bielefeld Ali Daei, og Köln-spilleren Khodadad Azizi, Irans sterkeste skyts.

Forhåpentligvis den eneste type våpen som vil bli brukt når nasjonene i gruppe F barker sammen i Frankrike.

GLEDESBRØL: Keeper og lagkaptein Ahmad Reza Abedzadeh jubler etter den dramatiske bortekampen mot Australia.