Irans nye ansikt

LYON (Dagbladet): Irans historiske seier over USA i Lyon i går kveld avslørte en ny side av landet. Sportslig, fair, åpent, sprudlende - fjernt fra politikkens floker. Dette var enda tydeligere hos den iranske ungdommen som jublet med sine nye amerikanske venner.

Iranske Shahbanoo Ghashghai og Aaron Fodze fra Colorado, USA, tok en felles seier på forskudd med et kyss på kinnet. De feiret mer det fredelige møte mellom to tidligere erkefiender enn akkurat det sportslige resulatet.

- Dette er bare moro. I USA virker iranerne litt skremmende, her er de jo bare morsomme, sa Aaron.

Brodelig

- Vi spiller for å bli venner, ikke for politikken, selv om jeg ønsker et friere Iran. Mine foreldre bor der og har problemer med regimet, sa Shahbanoo som studerer forretningsjus i Paris.

Denne entusiastiske fansen med ny interesse for og respekt for hverandre var typisk for stemningen i Lyon i går.

Press

Kampen utenfor banen var ekstremt fair play. På kafé Ninkasi 50 meter fra Stade Gerland satt alle de som ikke hadde billetter, fra Iran og USA i skjønn forening. De siste drakk nok litt mer øl, men tonen var hele tida broderlig. Amerikanerne lot iranerne juble da Iran scoret, men heiet iherdig på alle amerikanske målsjanser. De hadde imidlertid store problemer med å applaudere når Iran lagde mål.

Så hadde da heller ikke USA like supermotiverte spillere. Det lå et voldsomt press på iranerne da de kom ut på banen. Det var til og med tvil om de kom til å respektere Star Spangled Banner, USAs nasjonalsang. Det var som landslagstrener Jalal Talebi hadde sagt:

- Hvis vi faller, vil vi falle oppreist. Talebi har allerede et svært godt forhold til Store Satan siden han bor i California.
Iranerne visste at de hadde en hel nasjon i ryggen. Ikke bare den unge åpensinnede fansen i Lyon, men et helt folk. Ingen kan glemme 29. november 1997, da millioner strømmet ut i gatene for å feire at Iran hadde kvalifisert seg til VM. At Iran i det hele tatt har klart å stable dette laget på beina, er et lite mirakel.

Det viser at en utvikling er i gang i mullaregimet.