Iransk kvinne fengslet for å overvære en volleyballkamp

Må sone ett år.

FENGSLET: Den iransk-britiske kvinnen, Ghoncheh Ghavami, er fengslet etter at hun i juni forsøkte å komme seg inn på en stadion der det iranske herrelandslaget i volleyball spilte kamp. Foto: AP/Free Ghoncheh Campaign/Scanpix
FENGSLET: Den iransk-britiske kvinnen, Ghoncheh Ghavami, er fengslet etter at hun i juni forsøkte å komme seg inn på en stadion der det iranske herrelandslaget i volleyball spilte kamp. Foto: AP/Free Ghoncheh Campaign/ScanpixVis mer

En kvinnelig jusstudent skal ha blitt dømt til ett års fengsel i Iran. Forbrytelsen hennes var at hun hadde vært tilskuer på volleyballkampen mellom Iran og Italia.

Nå har presidenten i Irans olympiske komité, sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, advart mot å blande politikk og sport, og han sier også at kulturelle forskjeller må respekteres i denne saken.

Den 25 år gamle jusstudenten Ghoncheh Ghavami, som både har britisk og iransk statsborgerskap, ble sendt i fengsel 20. juni etter at hun hadde sett kampen mellom Italia og Iran. Det er strengt forbudt for kvinner å overvære slike sportsarrangementer.

Først ble studenten anklaget for «propaganda mot regimet», men etter at hun var holdt i varetekt i 120 dager, ble hun dømt til ett års fengsel for å ha overvært kampen, slik hennes advokat tolker det.

Foreløpig har verken retten eller myndighetene i Iran kommet med noen offisiell uttalelse etter dommen.

Nå har Wilfried Lemke, som er spesialutsending for sport og fredsutviklingen innenfor FN-systemet, krevd en forklaring fra de iranske myndighetene om hva som har foregått i denne saken, og hva som er bakgrunnen for den relativt lange fengselsdommen. Han sier at det ikke er slik verdenssamfunnet ønsker at kvinner skal bli behandlet i idrettens verden.

Sjeik Ahmad sier at 25-åringen bruker saken for å fremme sine politiske synspunkter, og han sier det er viktig å se denne saken fra alle synspunkter, også myndighetenes.

(NTB)