Iransk kvinne fengslet for å overvære en volleyballkamp

Må sone ett år.

FENGSLET: Den iransk-britiske kvinnen, Ghoncheh Ghavami, er fengslet etter at hun i juni forsøkte å komme seg inn på en stadion der det iranske herrelandslaget i volleyball spilte kamp. Foto: AP/Free Ghoncheh Campaign/Scanpix
FENGSLET: Den iransk-britiske kvinnen, Ghoncheh Ghavami, er fengslet etter at hun i juni forsøkte å komme seg inn på en stadion der det iranske herrelandslaget i volleyball spilte kamp. Foto: AP/Free Ghoncheh Campaign/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En kvinnelig jusstudent skal ha blitt dømt til ett års fengsel i Iran. Forbrytelsen hennes var at hun hadde vært tilskuer på volleyballkampen mellom Iran og Italia.

Nå har presidenten i Irans olympiske komité, sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, advart mot å blande politikk og sport, og han sier også at kulturelle forskjeller må respekteres i denne saken.

Den 25 år gamle jusstudenten Ghoncheh Ghavami, som både har britisk og iransk statsborgerskap, ble sendt i fengsel 20. juni etter at hun hadde sett kampen mellom Italia og Iran. Det er strengt forbudt for kvinner å overvære slike sportsarrangementer.

Først ble studenten anklaget for «propaganda mot regimet», men etter at hun var holdt i varetekt i 120 dager, ble hun dømt til ett års fengsel for å ha overvært kampen, slik hennes advokat tolker det.

Foreløpig har verken retten eller myndighetene i Iran kommet med noen offisiell uttalelse etter dommen.

Nå har Wilfried Lemke, som er spesialutsending for sport og fredsutviklingen innenfor FN-systemet, krevd en forklaring fra de iranske myndighetene om hva som har foregått i denne saken, og hva som er bakgrunnen for den relativt lange fengselsdommen. Han sier at det ikke er slik verdenssamfunnet ønsker at kvinner skal bli behandlet i idrettens verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer