Iranske fotballspillere utestengt på livstid

Ali Karimi, Mehdi Mahdavikia blant spillerne med forbud.

GRØNNE BÅND: Irans Ali Mohammad Karimi trakk til seg internasjonal oppmerksomhet da han og tre andre hadde på seg grønne bånd til støtte for demonstrantene i Iran, under Verdensmesterskap-kvalifiseringen mot Sør-Korea i Seoul 17 juni. (Foto: REUTERS/Lee Jae-Won)
GRØNNE BÅND: Irans Ali Mohammad Karimi trakk til seg internasjonal oppmerksomhet da han og tre andre hadde på seg grønne bånd til støtte for demonstrantene i Iran, under Verdensmesterskap-kvalifiseringen mot Sør-Korea i Seoul 17 juni. (Foto: REUTERS/Lee Jae-Won)Vis mer

||| Fotballspillerne Ali Karimi (31), Mehdi Mahdavikia (32), Hosein Ka'abi (24) og Vahid Hashemian (32) har blitt "pensjonert" fra sporten etter at de i forrige uke trakk oppmerksomheten til fotball-fans fra fotballkampen mellom Iran og Sør-Korea og inn i den politiske striden i hjemlandet, skriver den britiske avisa The Guardian på nett.

Støtter Mousavi
De fire var blant seks spillere som hadde på seg armbånd i fargen til opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi under sist onsdags kvalifiseringskamp mot Sør-Korea.

Grønn-fargen har blitt mer og mer kjent som Mousavis farge, etter at nettbrukere verden over har farget profilbildet sitt på Facebook eller Twitter grønt.

Kjente spillere
Flere av fotballspillerne fulgte instruksene om å fjerne armbåndet, men Mahdavikia bar båndet gjennom hele kampen. Ali Karimi og Mahdi Mahdavikia er de to mest kjente spillerne for det internasjonale fotballpublikummet gjennom opphold i tysk Bundesliga. Karimi spilte to sesonger for storlaget Bajern München, mens Mahdavikia har ti år bak seg i Hamburg og Eintracht Frankfurt. Hasemian tjener til livets opphold i Bochum og Ka'abi har spilt for blant annet Leicester City i England.

Ifølge The Guardian har de fire med karantene blitt forbudt å kommentere saken til media.

Iranske fotballfans tar også med seg den politiske uroen til fotballarenaen. (Foto: AP Photo/Lee Jin-man)
Iranske fotballfans tar også med seg den politiske uroen til fotballarenaen. (Foto: AP Photo/Lee Jin-man) Vis mer

Det er foreløpig ukjent om de to andre spillerne som hadde på seg armbånd har fått karantene eller ikke. 

25 journalister arrestert
Den siste tida har det vært mye urolighet i Iran. Det har vært store demonstrasjoner etter påstander om valgfusk. Politi og paramilitære har braket sammen, og internasjonale medier som CNN kunne for et par dager siden melde om rundt 150 drepte.

NTB kunne i dag melde at 25 journalister og andre ansatte i avisa til presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi er arrestert. Pågripelsene skal ha skjedd etter at avisa Kalemeh Sabz(Grønn verden) ble stengt av myndighetene etter det omstridte valget som Mousavi tapte. Fem av de ansatte skal ha vært kvinner, som nå er løslatt.

Iranske kvinner og menn demonstrerer mot noe de hevder er valgfusk. Foto: AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Iranske kvinner og menn demonstrerer mot noe de hevder er valgfusk. Foto: AFP PHOTO / TIZIANA FABI Vis mer