Irene Dalby går på land

Oslo (NTB-Kaj T. Pedersen): Norges svømmedronning de 12 siste årene legger opp etter at hun mislyktes i helgens VM-kvalifisering i svenske Vrebro. - Det var litt trist at jeg ikke fikk avslutte med et VM, men slik er idretten. Nå er det slutt, sier Irene Dalby til NTB.

Ingen norske svømmere har flere NM-gull enn hamarjenta. Siden debuten i seniorklassen i utendørsbassenget i Drammen i 1985, da hun satte norsk rekord på 800 meter fri med 9.07, har hun fått med seg fantastiske 124 gullmedaljer.

26-åringen har også en betydelig internasjonal merittliste. EM-gullene på 800 og 400 meter i 1991 i Aten er høydepunktet i karrieren.

- Uten tvil det morsomste jeg har vært med på. I det hele tatt, årene fra 1989 til 1991 er de flotteste jeg har fått med meg, sier Dalby.

- Da hadde vi et sterkt landslag som markerte seg internasjonalt. De siste årene har det gått litt opp og ned, fortsetter Dalby som også har to 5. plasser fra VM og to 5. plasser fra OL på merittlisten.

Skuffende

I helgens kvalifiseringsstevne i Vrebro i Sverige gikk det ikke fort nok unna på noen av de tre distansene Dalby forsøkte seg på. Fredag klarte hun bare 8.52,73 på favorittdistansen 800 meter fri.

- Skuffende. Jeg hadde rett og slett for dårlig gjennomsnittstempo på hver 100-meter, forteller Dalby.

- Lørdag klarte jeg bare 2.05,88 på 200, og etter 4.20,15 på 400 søndag er det bare å gi seg, fortsetter Dalby som ikke helt hadde forberedt seg på at helgens stevne skulle bli hennes siste.

- Nei, det kom litt kjapt på. Hadde liksom håpet å avslutte med et VM. Det eneste som er positivt akkurat nå, er at jeg slipper å stå opp tidlig mandag morgen for å trene, sier Dalby og ler.

Livsstil

Det er fullt forståelig at hun nå gleder seg til å trappe ned treningen. Selv om hun skal trene seg ned etter 17 sesonger med svømming hver dag, blir mengden betydelig redusert.

- På det verste har jeg vært oppe i 30-35 timers trening hver uke. Nå blir det 6-7 timer, tenker jeg. Det har vært en livsstil, men jeg måtte jo legge opp en gang.

- Kanskje litt for tidlig når du bare er 26 år?

- Jeg er gammel til svømmer å være. Det er nesten bare unge folk rundt med på landslaget. Nå skal de få slippe til ordentlig, sier Dalby.

Arvika

Hun regner med å bli boende i hjembyen Hamar, og er nå på jakt etter jobb. Dalby utdanner seg innen markedsføring, men vet ennå ikke om det er jobb å få.

- Vi får se hva som dukker opp. Først må jeg nok venne meg til livet uten konkurransesvømming. Jeg kommer til å savne miljøet, og skal prøve å holde kontakten med vennene jeg har der, lover Dalby.

En stor svømmekarriere er over. Eks-dronningen måtte innrømme at det var spesielt å gi de siste intervjuene fra en bil på vei gjennom Arvika i Sverige, og ikke etter verdensmesterskapet i Perth, Australia i januar.

- Da blir det i hvert fall ingen problemer med å huske hvordan og når jeg la opp, avslutter Irene Dalby lystig.