Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rosenborg møter Dundalk i Champions League-kvaliken

Irene har ikke glemt Rosenborg: – De lot oss løpe rundt som hodeløse høns

Rosenborg har møtt irsk motstand tre ganger i europeisk fotballsammenheng. Samtlige oppgjør endte med avansement for trønderne. Det har ikke irene glemt.

BOHEMIANS: Rosenborg feirer etter Azar Karadas' scoring på Dalymount Park i Dublin i 2003. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
BOHEMIANS: Rosenborg feirer etter Azar Karadas' scoring på Dalymount Park i Dublin i 2003. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag gjester Rosenborg det irske laget Dundalk i andre kvalifiseringsrunde til Champions League.

Rosenborg har møtt irsk motstand tre ganger tidligere i europeisk fotballsammenheng. Alle møtene har vært kvalikkamper, og samtlige har endt med Rosenborg-seier.

Det har irske aviser fått med seg.

Rosenborg–Sligo Rovers 4–3

Det seineste møtet var i 2014 da Rosenborg møtte Sligo Rovers i kvalifiseringen til Europa League.

Gary Rogers, som nå er keeper for Rosenborgs kommende motstander Dundalk, sto da mellom stengene til Sligo Rovers.

– Når stillingen sammenlagt er 3–1 og et kvarter har gått i det andre oppgjøret, så bør du gå videre–men det viser bare hvor oppmerksom du må være i Europa. Kampen kan snu på ett sekund, sa Rogers til The Irish Sun i juni.

SLIGO ROVERS: Rosenborg tapte 2-1 hjemme, men 3-1-seier i Irland gjorde at trønderne vant sammenlagt. Foto: INPHO / James Crombie / NTB scanpix
SLIGO ROVERS: Rosenborg tapte 2-1 hjemme, men 3-1-seier i Irland gjorde at trønderne vant sammenlagt. Foto: INPHO / James Crombie / NTB scanpix Vis mer

Sligo Rovers vant 2–1 på Lerkendal, og hadde med det et godt utgangspunkt før returoppgjøret.

Irene tok ledelsen i Irland, men to scoringer av Mike Jensen og én av Pål André Helland, sendte likevel trønderne videre.

– Rosenborg måtte gjøre noe. De sparket treneren deres etter den første kampen. Mannen som kom inn er der fortsatt, de har blitt sterkere og sterkere siden, fortalte Rogers, henvisende til sparkingen av Per Joar Hansen og ansettelsen av Kåre Ingebrigtsen.

Rosenborg–Bohemians 5–0

Rosenborg møtte Bohemians i andre kvalifiseringsrunde til Champions League i 2003.

Dundalk-manager Stephen Kenny var på den tiden manager for Bohemians. Iren tar ikke lett på den norske motstanden, men tror samtidig at dagens Rosenborg-lag er på et lavere nivå.

– På den tiden var de gjengangere i gruppespillet av Champions League, nesten alle spillerne var landslagsspillere. Trondheim har færre enn 200 000 innbyggere, men de solgte ut stadion deres, med en kapasitet på 20 000, hver uke, sa Kenny til The Irish Times i juni, og la til:

– Det var en selvtillit om plassen, en antakelse om at de skulle nå gruppespillet, de kunne bare se én ting. Mentaliteten virket å være noe du kunne forvente av en by med en million innbyggere, hvis ikke flere.

BOHEMIANS: Roar Strand blir overfalt Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
BOHEMIANS: Roar Strand blir overfalt Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Den irske fotballeksperten Damian Lynch, som spilte mot Rosenborg for Bohemians, ser tilbake på «sin tyngste natt i fotballkarrieren», i et intervju med irske Independent.

– Det var mitt første år ute i Europa, og jeg tenkte bare «Å gud, dette er ikke morsomt for noen», sa Lynch, som omtaler Rosenborg anno 2003 som ikke noe annet enn «fenomenale».

Rosenborg vant først 1–0 borte, før de knuste irene 4–0 hjemme.

Bohemians-spillerne ba UEFA-delegaten om en oversettelse av den norske pressedekningen dagen etter kampen. Det bedret ikke selvtilliten til de irske spillerne, ifølge Lynch, som spesielt husker hva Erik Hoftun sa etter kampen.

– Han sa «Vi lot dem løpe litt rundt de første 20 minuttene så de kunne slite seg selv ut, så angrep vi dem». Det var akkurat det som skjedde. Vi løp rundt som hodeløse høns i 20 minutter, så skrudde de på bryteren.

Rosenborg–Shelbourne 4–2

Rosenborg møtte Shelbourne i andre kvalifiseringsrunde til Champions League i 2000.

Rosenborg vant 3–1 på Tolka Park i Irland, men spilte uavgjort på Lerkendal 1–1.

Etter hjemmekampen raste datidas RBK-trener Nils Arne Eggen mot dommeren.

– Jeg får vel karantene igjen når jeg sier dette, men å godkjenne en scoring der man hopper rett i keeper er håpløst, sa Eggen til VG om Shelbournes scoring i 2000.

SHELBOURNE: Ørjan Berg og Bent Inge Johnsen feirer Rosenborgs utligning på Lerkendal.
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SHELBOURNE: Ørjan Berg og Bent Inge Johnsen feirer Rosenborgs utligning på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Daværende Shelbourne-trener Dermot Keely husker opptrinnet godt, og skrev om kampen i en kommentar publisert i The Irish Sun i juni.

– Vi tapte 3–1 på Tolka Park, og selv om vi gikk opp i ledelsen i returoppgjøret, ville Richie Foran (målscoreren) i disse dager blitt dømt for overfall for måten han dyttet ball og keeper inn i nettet.

Keely skriver i kommentaren om et Shelbourne-styre som tok seg vann over hodet da de trodde den irske klubben kunne konkurrere med Rosenborg.

– Sannheten er at vi var lysår bak dem. To sesonger med fulltidsfotball var ikke nok til jevne ut forskjellene.

Shelbourne spiller nå i den nest øverste divisjonen i det irske ligasystemet.

  • Dundalk – Rosenborg går på Viasat 4 onsdag klokka 20.45.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!