VANSKELIG Å SLÅ: Samtlige av storlagene som Dundalk møtte i europacupen i fjor, slet med å slå irene. Brian Gartland og co. håper å frustrere Nicklas Bendtner og Rosenborg også når de møtes på Lerkendal i kveld. Foto: NTB Scanpix
VANSKELIG Å SLÅ: Samtlige av storlagene som Dundalk møtte i europacupen i fjor, slet med å slå irene. Brian Gartland og co. håper å frustrere Nicklas Bendtner og Rosenborg også når de møtes på Lerkendal i kveld. Foto: NTB ScanpixVis mer

Champions League-kvalifisering

Irene sjokkerte flere europeiske storlag. Nå advares Rosenborg fra polsk hold

Dundalk kommer til Lerkendal i visshet om at de er meget gode i bortekamper mot antatt bedre motstand. Irenes historikk gir grunn til trøndersk bekymring.

(Dagbladet): Etter de mange norske seirene i europacupen forrige uke, sikret Norge seg faktisk så mange koeffisientpoeng at de allerede har passert forrige sesongs fangst.

Fjoråret var riktignok rekordsvakt, der hvor 2015/16-sesongen var rekordsterk etter Moldes eventyr i Europa, men starten på årets kvalifisering til Europa League og Champions League har uansett vært positiv.

Dette gjør at Norge etter rankingoppdateringen i forrige uke nå har rykket forbi Skottland. Nettopp Skottlands beste klubblag, Celtic, blir Rosenborg neste motstander i Champions League-kvalifiseringen om irske Dundalk slås ut på Lerkendal i kveld.

Det er imidlertid ingen selvfølge, selv om trønderne kom best ut av det første møtet i Irland med ett bortemål og 1-1 før kveldens duell på Lerkendal. Dundalk trenger mål. Det gjør RBK til favoritter.

- Jeg er ganske overbevist om at Rosenborg avanserer. Dundalk er ingen kasteball, men de må ta stor risiko, og jeg mener de har såpass store svakheter defensivt at Rosenborg vil utnytte det på overganger, sier Lars Tjærnås til Dagbladet.

Polsk advarsel

VISTE MUSKLER: Dundalks Robbie Benson jublet slik etter en scoring mot sterke FC Zenit i Europa League i fjor. Foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
VISTE MUSKLER: Dundalks Robbie Benson jublet slik etter en scoring mot sterke FC Zenit i Europa League i fjor. Foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne Livepic EDITORIAL USE ONLY. Vis mer

Det blir imidlertid ingen enkel oppgave å beseire Dundalk. Irene viste i fjor at de er et meget vanskelig lag å slå, selv borte mot storlag i Europa.

I fjor slo de tidligere Champions League-gruppespillsdeltaker BATE i 3. kvalifiseringsrunde, og klarte 1-1 borte mot det polske storlaget Legia Warszawa, men tapte hjemmekampen.

- Dundalk ble regnet som det svakeste laget i playoffkampene, men de ga Legia hard kamp. Dundalk overrasket mange polakker etter fjorårets playoffkamper og er farligere enn folk flest tror, advarer Tomasz Czernich, journalist i polsk Eurosport, til Dagbladet.

- Det er et bra organisert lag uten individualister. Det er hardtarbeidende kollektiv som er vanskelige å slå. De imponerte i Europa League-gruppespillet etter kampene mot Legia, og jeg har stor respekt for disse irene. Men Rosenborg er likevel favoritter også i mine øyne, sier polakken.

Imponerte mot storlag

I gruppespillet i Europa League tapte Dundalk ingen av kampene med mer enn ett mål. 1-1 borte mot den nederlandske storklubben AZ Alkmaar var knallsterkt. 1-0 hjemme mot Maccabi Tel Aviv likeså. Selv ikke i heksegryta borte mot FC Zenit gjorde de seg bort. 1-2 ble resultatet mot den russiske storklubben.

VIKTIG: Tore Reginiussens bortemål i Irland kan vise seg å bli usedvanlig viktig. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG: Tore Reginiussens bortemål i Irland kan vise seg å bli usedvanlig viktig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Med andre ord har så vel Legia Warszawa som AZ Alkmaar og FC Zenit slitt med Dundalk selv på eget gress. Zenit er rangert så høyt som nr. 19 i Europa, rett bak Manchester United og like foran Tottenham, Monaco, Roma og Liverpool, mens AZ og Legia er nr. 54 og 61 på rankingen hvor RBK er på 155. plass.

Uansett hvordan du vrir og vender på det, viste Dundalk at de har kvaliteter i laget som gjør de svært vanskelig å bryte ned. 1-1 borte i første kamp gir likevel Rosenborg et klart favorittstempel før returoppgjøret på Lerkendal.

Frykter ikke Celtic

Om Rosenborg lever opp til forventningene venter Celtic i neste runde. I så fall går det mot en duell mellom de suverent beste klubblagene i to nasjoner som er nesten helt likt på UEFAs ligaranking.

Det burde bety en åpen forestilling, selv om Celtic har hevet seg siden Ronny Deila styrte showet og skottene tapte blant annet flere norske trenerdueller.

- Jeg mener at Rosenborg ikke var spesielt uheldige som trakk Celtic neste runde. Det er større navn enn kvalitet, og de er ute av sesong. Jeg ser ganske mye skotsk fotball og mye Celtic. I sum mener jeg den norske og skotske ligaen er to ganske like ligaer, sier Tjærnås.

- Celtic har noen enkeltspillere med spisskompetanse, er vant med press og er fysisk tøffe, men på tempo og i etablert angrep med samhandlingsegenskaper matcher Rosenborg dem veldig greit, sier den tidligere fotballtreneren som i dag jobber som speider i Brann og fotballekspert i Aftenposten.

RBK bak Molde

Ole Gunnar Solskjær, Erling Moe og Molde ble for sterke for Deilas Celtic i begge kampene i Europa League-gruppespillet i 2015/16. Det samme ble Åge Hareide, Jo Inge Berget og Malmö i Champions League-kvalifiseringen samme sesong.

Også Henning Berg og Legia Warszawa ydmyket Celtic i samme turnering sesongen før med 6-1 sammenlagt, selv om de riktignok mistet seieren etter å ha byttet inn en spiller som ikke var spilleberettiget på overtid.

Rosenborg kan skrive seg inn i denne klubben om Dundalk beseires i kveld.

- Jeg anslår sjansene som 50/50 mellom Rosenborg og Celtic hvis de møtes i neste runde, konkluderer Tjærnås.

Den skotske storklubben er rangert langt høyere enn Rosenborg med sin 64. plass på UEFAs klubbranking. Trønderne er nr. 155. Erkerival Molde er midt i mellom disse to lagene med sin 102. plass.

Real Madrid topper for øvrig rankingen suverent foran Atlético Madrid, Barcelona, Bayern München og Juventus.