Irina er ikke redd lenger

Tre russiske jenter smilte på seierspallen i kvinnenes konkurranse i kunstløp-EM i Wien. To av dem, vinneren Irina Slutskaja og toeren Maria Butyrskaja, har en dramatisk historie bak seg fra et av verdens tøffeste idrettsmiljøer.

Hun var ikke engang 17 år da hun tok sitt første EM-gull, i januar 1996 i Sofia. Året etter ble Irina europamester også i Paris. Så kom nedturen og for bare ett år siden ville hun gi opp.

- Jeg møtte veggen, følte at noen var ute etter meg. Fiendene lurte overalt og jeg var redd hele tida.

- Jeg holdt ikke fem minutter ute på isen før jeg begynte å gråte, forteller Irina Slutskaja.

I ny utgave

Hun mistet all støtte fra det russiske skøyteforbundet og ble satt ut av landslaget.

Oppturen startet etter at hun giftet seg med idrettslæreren Sergej Michejev. Og på EM-isen i Wiener Stadthalle dukket hun opp i en ny utgave. Hestehalen er klippet bort, Irina er slankere og sikrere enn noen gang før.

Bilen sprengt

Jenta som overtok EM-tronen etter Irina i 1998, Maria Butyrskaja (27), doblet triumfen året etter og vant både EM- og VM-gull. Men på slutten av fjoråret var det Marias tur til å få trøbbel.

Lille julaften ble Butyrskaja nye og råflotte BMW sprengt i filler rett foran huset hennes. Spekulasjoner om mafia som jobbet på oppdrag fra konkurrenter skremte Maria.

Hun fikk problemer med hoftene og etter dårlig prestasjon i nasjonalt mesterskap var det lenge tvil om Maria skulle få lov til å reise til Wien.

Men med en serie av sikre trippelhopp og elegant innlevelse i Tsjajkovskijs Svanesjøen ga 27-åringen klar beskjed om at hun ikke er ferdig i toppen.

JUBLER IGJEN: Etter ett år med mareritt på isen er Irina Slutskaja tilbake.