Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Irlands justisminister krever omkamp

Norsk dommersjef tror Henry kan straffes.

FANTERI: Her triller Thierry Henry ballen videre til William Gallas, som sender Frankrike til VM. Spissen handset like før. Foto: AP/Michel Euler
FANTERI: Her triller Thierry Henry ballen videre til William Gallas, som sender Frankrike til VM. Spissen handset like før. Foto: AP/Michel Euler Vis mer

||| (Dagbladet: «Tyveri», «skandale» og «juks» er bare noen av ukvems-ordene i Irland etter at VM-plassen gikk tapt i går kveld.

Thierry Henry handset, minst én gang. Så serverte han ballen til William Gallas, og han scoret målet som sendte Frankrike videre til Sør-Afrika.

Nå er kampen på Stade de France blitt et nasjonalt anliggende i Irland. Få vil godta at Henrys triksing setter en stopper for de grønnes ferd til VM.

Til og med justisminister Dermot Ahern retter en pekefinger mot det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han krever at kampen spilles på nytt.

Vil stille Fifa til veggs
- De vil antaklig ikke tillate det, fordi vi er lilleputter i verdensfotballen, men la oss sette dem til veggs. Det er det minste vi skylder tusener av sønderknuste unge fans i dette landet, sier Ahern til The Guardian.

- Hvis resultatet står forsterker det inntrykket av at hvis du jukser, så vinner du.

Justisministeren legger til at Frankrike burde vært avblåst for offside to ganger før juksemålet, og håper en offisiell klage vil sette en støkk i Fifa.

- Henry har innrømmet handsen, han hevder han sa det til dommeren. Og millioner av mennesker så det, sier Ahern.

Venstreback Kevin Kilbane er også hissig på en ny kamp, slik at irene skal få måle seg på rettferdig vis mot de franske superstjernene.

HANDSEN: Dommersjef Rune Pedersen sier til Dagbladet at Thierry Henry kan straffes for usportslig opptreden. Foto: AFP/TF1
HANDSEN: Dommersjef Rune Pedersen sier til Dagbladet at Thierry Henry kan straffes for usportslig opptreden. Foto: AFP/TF1 Vis mer

- Vel, jeg har lyst til å tro at kampen kan spilles på nytt, og jeg tror alle i stallen kan tenke seg omkamp, sier Hull-backen til radiokanalen Talksport.

Ahern, Kilbane og millioner av irer kan trolig bare glemme VM.

For ifølge dommersjef i NFF, Rune Pedersen, åpner ikke reglene for en ny sjanse når det er den svartkledde, svenske Martin Hansson, som gjør feil.

- Nei, det går ikke sånn det er i dag. Det må være et regelbrudd i kampen, for eksempel hvis du får en mann utvist og spiller videre med han på banen uten å bli oppdaget, sier Pedersen til Dagbladet.

Pedersen er i Sveits og har bare sett episoden på YouTube, men ser absolutt ingen grunn til at Fifas-regler kan tilpasses det irske ønsket.

Ikke grunnlag
- Her er det bare dommeren som ikke har sett noe. Det er det samme som en felling, det går på dommerens objektive skjønn. Det er ikke grunnlag for omkamp, sier Pedersen til Dagbladet.

31-årige Henry er den store syndebukken i Irland. «Le Cheat» og «froskens hånd» er to av merkelappene som settes på Barca-spissen, som selv glatt har innrømmet at han handset - fordi ballen spratt opp i hånda.

Dommersjef Pedersen mener Fifa kan straffe franskmannen for brudd på fair play-prinsippet, hvis de mener han handset med vilje.

- Det kan være at spilleren får en reprimande i etterkant, det kan skje. Det kom en regelendring for noen år siden, om at når dommeren
blir lurt, da kan spilleren som bevisst jukser bli straffet i ettertid, sier Pedersen.

VINNER PÅ JUKS: Dermed Ahern, irenes justisminister, er redd ungdommen skal få inntrykk av at det lønner seg å jukse. Foto: REUTERS/Jeff Zelevansky
VINNER PÅ JUKS: Dermed Ahern, irenes justisminister, er redd ungdommen skal få inntrykk av at det lønner seg å jukse. Foto: REUTERS/Jeff Zelevansky Vis mer

Han vil ikke vurdere om Henrys handsing kvalifiserer.

- Jeg har ingen formening om Fifa vil gjøre det her. Men de kan sikkert gjøre noe i etterkant, Fifa har mulighet til å straffe spillere som setter sporten i vanry.

Henry virket skamfull etter kampen, han var åpenhjertig mot de irske spillerne.

Dommeren løy?
- Han innrømte handsen, men jeg føler meg ikke noe bedre på grunn av det. Fifa er sikkert lykkelige, igjen har de store lagene fått avgjørelsene i sin favør, sier Irland-stopper Richard Dunne.

Kilbane forteller at svenske Hansson skråsikkert påsto at Henry ikke var borti ballen med hendene.

- Jeg gikk over til dommeren og spurte hva som skjedde, om han så handsen. Han sa «jeg kan 100 prosent sikkert si at det ikke var hands». Da han sa det visste jeg fullt og helt at han løy for meg, at han ikke hadde sett det. Det er det verste, sier Kilbane.

SEIERSMÅLET: Williams Gallas netter mens irene venter på at den svenske dommeren skal blåse. Der gjorde han aldri. Foto: AFP/FRANCK FIFE
SEIERSMÅLET: Williams Gallas netter mens irene venter på at den svenske dommeren skal blåse. Der gjorde han aldri. Foto: AFP/FRANCK FIFE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media