- Irriterer meg

Aleksander Bolsjunov har fortsatt VM i Planica som sesongens store mål.

SKULLE HATT MER TV-TID: Aleksander Bolsjunov. Foto: NTB
SKULLE HATT MER TV-TID: Aleksander Bolsjunov. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- VM i Planica, men dit skal vi ikke dra, svarer Aleksander Bolsjunov da han blir spurt av det russiske nettstedet Championat om hva som er sesongens store mål.

Bolsjunov og resten av de russiske langrennsløperne er utestengt fra alle internasjonale konkurranser som følge av krigen i Ukrania, og dermed går det russiske stjernegalleriet bare nasjonale konkurranser.

Den store kontroversen i Russland denne sesongen, i tillegg til den internasjonale utestengelsen, er den manglende tv-tida de får av russiske tv-stasjoner.

Flere av rennene blir ikke vist i det hele tatt.

- Det irriterer meg mye. I ei tid som dette er det nødvendig å vise nasjonale konkurranser. Vi trenger det for vår egen del. Vi må utvikle sporten i eget land og ta det til neste nivå herfra, sier Bolsjunov.

Skylder på Norge

Med manglende tv-tid og bare nasjonale konkurranser å delta i, begynner både russiske medier og utøvere å bli utålmodige på hvor lenge utestengelsen fra internasjonale konkurranser skal vare.

Sprintesset Aleskander Terentjev mener det først og fremst er opp til Norge å bestemme når langrennsløperne skal få være med igjen.

- Nå er det vanskelig å gjette når vi får være med igjen. Jeg håpet helt til siste slutt at de ville la oss få være med i verdenscupåpningen i Ruka, men det ble tydelig i løpet av høsten at vi bare kom til å konkurrere i Russland. Det skjedde etter at en rekke politiske uttalelser fra nordmennene ble publisert. Jeg husker ikke så mye av hva det var, men det var klart at siden nordmennene var så tydelig i mot, ville de ikke la oss få være med. Nordmennene bestemmer mye i skiverdenen, sier Terentjev.

Ser mot OL 2026

Samme nettsted har også snakket med den russiske skipresidenten Jelena Välbe. Heller ikke hun tør å spå når russerne får komme tilbake til verdenscupen og mesterskapene på ski, men det kan se ut som om hun også setter en strek over VM i Trondheim i 2025.

- Jeg er ikke så god til å spå, så jeg aner ikke når suspensjonen blir over. Når de store folka bestemmer seg for at vi kan være med, så blir vi med, sier hun til Championat, og kommer samtidig med en ørliten sportslig advarsel:

- Det jeg er helt sikker på, er atom de sier til oss at vi får være med i morgen, så er vi konkurranseklare. Og vi skal prestere på et høyt nivå. Vi ligger ikke i sofaen og drar oss, vi trener og forbereder oss mot OL i 2026, sier Välbe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer