KREVER DETALJER: Justyna Kowalczyk krever full åpenhet om Marit Bjørgen og de norske konkurrentenes sykdommer og medisiner. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
KREVER DETALJER: Justyna Kowalczyk krever full åpenhet om Marit Bjørgen og de norske konkurrentenes sykdommer og medisiner. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

Irritert Kowalczyk krever å få detaljer om Bjørgens og norske jenters sykdommer

Etter sju års frustrasjon ser Justyna Kowalczyk omsider en mulighet for åpenhet om medisinbruken i norsk langrenn.

(Dagbladet): I flere år har Justyna Kowalczyk og Jelena Välbe gått hardt ut mot norske langrennsløperes bruk av astmamedisin.

Den norske leiren har tidligere bare fnyst av kritikken og avfeid alle påstander mot dem. Budskapet har vært klart: Astmamedisinen får bare astmatikerne opp på sitt egentlige nivå og er ikke prestasjonsfremmende utover det.

De fleste leger deler dette synspunket, men den finske antidopingsjefen Timo Seppälä er et av unntakene som har forfektet at det kan ha en anabol-liknende effekt.

Da anonyme norske langrennsløpere gikk ut med at de hadde blitt tilbudt astmamedisin, selv om de var friske, eskalerte debatten igjen.

Nok en gang har finnene vært mest kritiske, men også i Frankrike har motstanden vært massiv. Uttalelser fra Kowalczyk og Välbe har imidlertid latt vente på seg. Men nå tar den polske langrennsstjerna omsider bladet fra munnen.

VAR BEST: Én gang var Justyna Kowalczyk bedre enn de norske jentene. Nå er hun ikke i nærheten. Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix
VAR BEST: Én gang var Justyna Kowalczyk bedre enn de norske jentene. Nå er hun ikke i nærheten. Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix Vis mer

- Slutt med hemmeligholdet

Kowalczyk er svært populær i hjemlandet med 965 000 likes på Facebook-siden sin. Der har hun i dag publisert et innlegg med følgende budskap til norsk langrenn:

- Nå er det på tide å slutte med hemmeligholdet. Nå må vi få frem hvilke utøvere som har hvilke sykdommer og medisiner, skriver Kowalczyk i et innlegg på sin Facebook-konto.

- Min drøm er full åpenhet og at at vi får informasjon om hvordan den norske leiren diagnostiserer astmaen, fortsetter hun.

Sju års frustrasjon

33-åringen var i flere år verdens beste langrennsløper, men mistet tronen som langrennsdronning gradvis til Marit Bjørgen fra og med 2009/10-sesongen.

Denne sesongen fikk Bjørgen tillatelse til å bruke et legemiddel mot astma med et virkestoff som stod på WADAs liste over forbudte substanser. Tillatelsen ble gitt etter søknad om medisinsk fritak fra dopinglisten. Etter det har ikke Kowalczyk vært langrennsdronningen lenger.

- Med den nye medisinen holdes luftveiene bedre oppe. Marit får bedre surstofftilførsel og musklene får det dermed bedre, sa landslagslege Hans Petter Stokke til NTB i 2009.

STIKK: Jystyna Kowalczyk og Marit Bjørgen har respektert hverandre som idrettsutøvere, men den polske jenta har sendt stadige stikk til Rognes-jenta. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / NTB scanpix
STIKK: Jystyna Kowalczyk og Marit Bjørgen har respektert hverandre som idrettsutøvere, men den polske jenta har sendt stadige stikk til Rognes-jenta. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke nok at vanlige leger som meg utfører testene. Hun måtte til spesialister innen lungemedisin, presiserte Stokke.

- Det er galskap

Siden dette har Kowalczyk med jevne mellomrom gått hardt ut mot Bjørgen og spredd mistanke om den norske leirens suksess.

Tidligere har utspillene blitt latterliggjort og koblet til misunnelse, men i lys av sommerens hendelser, begynner den polske stjerna nå å få stadig mer støtte - både i Polen og i andre land.

- Det er galskap at så mange unge menn og kvinner lider av astma i et land med så ren luft, sa den polske profilen til Gazeta Wyborcza etter Martin Johnsrud Sundby-dommen.

- På toppen av alt sier nå Marit Bjørgen helt åpent at hun ikke ville ha blitt best i verden uten astmamedisin. Jeg har flere ganger sagt hva jeg synes om det, men da er alle blitt forbannet på meg.

Langrenssjef Vidar Løfshus har ikke besvart Dagbladets henvendelser lørdag kveld.