Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingspørsmålet

Irritert Legkov satt hjemme og så lagkompisen vinne Tour de Ski: - Det var et sjokk for oss da denne nyheten kom

Mens Sergej Ustjugov herjet mer enn noen andre har gjort i Tour de Ski, satt Aleksander Legkov hjemme og irriterte seg over at han ikke fikk delta. Denne uka får han trolig svaret på om han noen gang får konkurrere igjen.

VIL TILBAKE: Aleksander Legkovs mål var å vinne årets Tour de Ski. I stedet ble han utestengt og fikk se lagkompisen Sergej Ustjugov herje. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VIL TILBAKE: Aleksander Legkovs mål var å vinne årets Tour de Ski. I stedet ble han utestengt og fikk se lagkompisen Sergej Ustjugov herje. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Rett før Tour de Ski bekreftet det internasjonale skiforbundet (FIS) at seks russiske utøvere utestenges i kjølvannet av funnene i McLaren-rapporten.

De seks langrennsløperne er Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Aleksander Legkov, Jevgenja Sjapovalova, Aleksei Petukhov og Maksim Vylegjhanin.

Legkov, som viste god form før jul og var en av Tour de Ski-favorittene før han ble utestengt, har levd med dopingmistanker helt siden den første McLaren-rapporten kom ut i sommer. Rett før Tour de Ski ble han utestengt. Hjemme fra sofaen i Moskva har han sett lagkompisen herje med verdenseliten.

- Vi har et veldig sterkt lag her. Jeg tror de andre gutta kunne ha vunnet om de ikke hjalp meg. Og så har vi noen sterke gutter hjemme som ikke er med. Det er synd de ikke får delta, sier Ustjugov til Dagbladet.

- Jeg konkurrerer for de som ble utestengt her. Det gir meg ekstra motivasjon, forteller den nye Tour de Ski-kongen.

- Vil du dele premiepengene med Legkov?

STØTTER LEGKOV: Sergej Ustjugovs Tour de Ski-seier vil han dele med Aleksander Legkov og resten av de utestengte russiske langrennsløperne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STØTTER LEGKOV: Sergej Ustjugovs Tour de Ski-seier vil han dele med Aleksander Legkov og resten av de utestengte russiske langrennsløperne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Haha, jeg vet ikke. Vi får se, svarer Ustjugov til Dagbladet.

Venter avgjørese denne uka

Pengene er ikke det viktigste. Legkov vil først og fremst tibake på ski igjen. Nå forteller hans personlige trener, Marcus Cramer, at det vil komme en avgjørelse om russernes framtid denne uka.

- Jeg har fått vite at det kommer en avgjørelse kommende uke. Vi håper på positivt svar og at han er tilbake så raskt som mulig, forteller Cramer til Dagbladet.

- Hva gjør han nå?

- Legkov er hjemme i Moskva og trener hardt. Han er fast bestemt på at han skal tilbake. Han er ren og vil at russiske løpere kan vinne uten juks.

Veien til Sotsji

Legkov trente knallhardt fra OL i 2010 i Vancouver til OL i Sotsji i 2014 for å lykkes på hjemmebane. Til slutt ble det gull på femmila i Sotsji.

- Aleksander spurte meg etter OL i Vancouver om hva han måtte gjøre for å ta gull i Sotsji. Satsingen var finansiert av russiske myndigheter og jeg ble spurt om å bli trener. Vi dro på treningsleirer verden rundt for å bli best i verden. Vi hyret blant annet inn sveitseren Reto Burgermeister som trener, forteller Cramer.

- Vi bruker ikke doping i laget vårt. Det var bare hard trening og nøye forberedelser. Vi trente mer enn konkurrentene og hadde et veldig bra og systematisk opplegg fram mot OL. Legkov var 100 prosent ren i Sotsji, og også før og etter mesterskapet. Det gode OL-et handlet om hardt arbeid helt siden OL i Vancouver, hevder han.

HÅPER PÅ FRIKJENNING: Markus Cramer fikk mye å glede seg over under Tour de Ski, men gleden var likevel med en bismak etter utestengelsen av eleven Aleksander Legkov. Foto: EPA/PETER SCHNEIDER
HÅPER PÅ FRIKJENNING: Markus Cramer fikk mye å glede seg over under Tour de Ski, men gleden var likevel med en bismak etter utestengelsen av eleven Aleksander Legkov. Foto: EPA/PETER SCHNEIDER Vis mer

Dopingtestet 20 ganger

Camer forteller at Legkov foretok 20 dopingtester forrige sesong. Bare fire av dem var i Russland. De 16 øvrige var i Vest-Europa.

- Det viser at Legkov blir kontrollert av de riktige instansene. Det var et sjokk for oss da denne nyheten kom. Å bli anklaget for doping etter å ha jobbet så hardt, er galskap, sier Cramer.

- Det er galskap å påstå at han er dopet. Å ikke la ham og de andre russerne konkurrere. Livet er over hvis han aldri får konkurrere igjen. Det ville vært forferdelig.

Sjokknyheten

Legkov ble sjokkert da han for første gang fikk høre om innholdet i McLaren-rapporten.

- Jeg var på hockeykamp da dopingnyheten og beskyldningene kom. Telefonen min var sprengt. Jeg lo først da jeg hørte dopinganklagene mot meg. Det var så idiotisk. Jeg måtte bare le, sa Legkov til Dagbladet i sommer.

- Jeg visste jo at jeg var ren. Min historie er annerledes enn den dere har blitt fortalt. Jeg sover veldig godt om natta og har samvittigheten ren. Jeg synes det er urettferdig å bli behandlet på den måten. Jeg har trent godt for å bli best.

Legkov aner ingenting om beskyldningene i McLaren-rapporten om at de russiske dopingtestene angivelig ble byttet ut gjennom musehull under Sotsji-OL.

- Jeg kan svare for meg selv. Jeg vet ikke hva som ble gjort med testene mine etter at jeg leverte dem. Jeg kjenner ikke systemet og vet ikke hva som skjer etter at jeg har gjort dopingtesten. Jeg stoler på mitt land og er usikker på om McLaren-rapporten er sann.

- Så stenger døra. Livet er over

Legkov er glad for at de nærmeste støtter ham.

- De som kjenner meg, støtter meg. Jeg respekterer veldig Norge som idrettsnasjon. Det er veldig viktig at de norske støtter meg. Vi har trent mye sammen og hadde ikke klart det om jeg var dopet. Jeg ville aldri ha skuffet langrennsmiljøet. Jeg håper den svarte tiden blir over snart.

- Jeg synes rene utøvere bør delta i OL og VM. De lever for å oppnå drømmen og har satset alt på det. Så blir dørene stengt uten at de har gjort noe galt. For noen er det debut-OL, for andre er det avslutningen. Så stenges døra. Karrieren er over. Livet er over.

Takket kontroversiell idrettsleder

Idrettsminister Vitaly Mutko praktiserte brutale metoder i Russlands dopingsystem. Legkov sa til Dagbladet i sommer at han ønsker å takke Mutko for at han hjalp ham til å satse utenfor det russiske landslaget..

- Alle har ulike meninger om Mutko. Etter OL i Vancouver ga han meg muligheten til å finne en europeisk trener og trene for meg selv. På grunn av det sitter jeg her og kan fortelle alt og sove godt om natta. Jeg kan våkne og vite at jeg er ren og ærlig, mener Legkov.

- Hadde du sovet like godt om du hadde vært en del av det russiske regimet i stedet for å satse på egenhånd?

- Vanskelig spørsmål. Men jeg tror ikke jeg hadde sovet like godt da. Her er grunnen: Da vil jeg ikke hatt den samme støtten fra mine trenerne. Da ville jeg ha bodd i Russland hele tiden. Da ville det vært vanskeligere å fortelle dere at jeg har rett. Det ville vært vanskeligere for dere å tro hva jeg sier. Nå er det lettere for meg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media