SINNA: Ingvild Flugstad Østberg var irritert på seg selv etter målgang i kvartfinalen av kvinnenes sprint i Toblach.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SINNA: Ingvild Flugstad Østberg var irritert på seg selv etter målgang i kvartfinalen av kvinnenes sprint i Toblach. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Ingvild Flugstad Østberg røk ut i kvartfinalen

Irritert Østberg: - Jeg dreit meg ut

Ingvild Flugstad Østberg trekker fram flere andre jenter som favoritter etter svakere åpning enn planlagt

TOBLACH (Dagbladet): Det ble nok en skuffende sprintdag for de norske kvinnene under åpningsetappen av Tour de Ski.

Som i Davos sist endte det uten norske kvinner i finalen. Maiken Caspersen Falla ble beste norske med sin sjuendeplass, men mest skuffet av de norske var trolig Ingvild Flugstad Østberg.

Med fjorårsvinner Heidi Weng helt ute av form og langt unna å gå videre til heatene hadde Østberg mulighet til å skaffe seg et tidlig grep om sammenlagtseieren.

I stedet røk det største norske håpet i kvartfinalen. Verre var det at hun ble slått ut av to av sine aller største utfordrere om seieren i Krista Pärmäkoski og Jessica Diggins, som ble henholdsvis nummer tolv og tre. Etter et klønete oppløp var Østberg tydelig irritert på seg selv.

- Det er ikke ofte jeg blir forbanna, men det var litt frustrasjon som skulle ut når jeg feila ut på oppløpet. Da var det litt som kokte akkurat da jeg hadde kommet over linja, jeg hadde en alle tiders mulighet, men dreit meg ut, sier Østberg.

- Hovedmålet i dag var å komme til en semi med tanke på sammendraget i touren. Jeg vet hvor viktig det er å henge med på alle løpene i en tour, så da ble jeg litt forbanna.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Bak skjema

Nå mener Østberg at hun har havnet i bakkant av skjemaet sitt i det hun kaller et av to nøkkelrenn for hennes egen del. Det andre kommer på sprinten i Val Müstair 1. januar.

- Hadde jeg vært veldig god i den siste bakken, så kan man tillate seg å miste en del sekunder på sprintene. Jeg er god, men liksom ikke så god og da må jeg henge med i alle fall til semifinalene i sprintene.

- Du kan ikke ha mange feilskjær, og nøkkelen er å henge med i teten på flere etapper. Min forse har vært at jeg er jevnt god på alt. Jeg var litt for svak i dag, men det er fortsatt seks renn til, sier Østberg.

Østberg avviser at hun har for stor respekt for den siste alpinbakken, men sier at hun vet at hun må ha sekunder på flere av konkurrentene.

- Det stresser meg ikke sånn sett, men jeg vet at jeg må ha det. Det er mer det at jeg vet jeg må henge med helt i toppen om jeg håper å kjempe om en pallplass til slutt. Jeg vet at jeg har litt å gå på den siste etappen, sier Østberg til Dagbladet.

Nå begynner jakten på å ta igjen det tapte. Søndagens 10 kilometer individuelt blir hennes første mulighet til å ta innpå.

- Det er mange renn å gjøre det på, så nå får jeg bare være i en litt sånn utfordrerposisjon bakfra og jakte på dem som får med seg mange bonussekunder i dag.

Peker på andre favoritter

Før årets utgave er det blitt skrevet at Flugstad Østberg har sitt livs sjanse til å vinne sammenlagt, med Kalla og Johaug som står over og en Weng helt ute av form. Det er ikke Østberg helt enig i.

- Jeg føler ikke at jeg er noen storfavoritt. Krista viser stigende form og Jessica var veldig god opp bakken i fjor. Astrid tror jeg kommer til å bli veldig bra, og så glemmer jeg sikkert noen i farten også.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har som Østberg tidligere havnet på andreplass i etapperennet og sier selv at hun føler seg som en outsider i årets versjon.

- Jeg skal være såpass freidig å si at jeg nok er en joker. Jeg har et mål om i alle fall være i nærheten av å kjempe om en pallplass. Så er det mange som ligger i det sjiktet der, sier Uhrenholdt Jacobsen.

- Jeg er såpass allsidig og vet at jeg at alt det andre rundt med det mentale og ernæring og alle sånne ting er jeg veldig god på, sånn at jeg tåler sju harde renn uten å bli altfor sliten. Det er en fordel i et slikt konsept, fortsetter 31-åringen.

Jessica Diggins er heller ikke redd for et favorittstempel etter sin første pallplass for sesongen kom i Toblach.

- Du vet aldri. Touren er lang og hard, men veldig artig. Du kan ikke si noe om sluttresultatet på dag én, så jeg tar det bare en etappe om gangen.

Sammenlagtkampen mot de andre forhåndsfavorittene i Pärmäkoski og Østberg virker den amerikanske jenta foreløpig å ta med knusende ro.

- De er virkelig gode skiløpere og det kommer til å være ordentlig gøyalt å konkurrere mot dem. Jeg tror vi kommer til å ha det veldig artig, sier Diggins med sitt vante smil.

Ordknapp Nilsson

En som trolig ikke fortsetter er åpningsetappevinner Stina Nilsson. Den svenske sprintstjernen ble nummer tre i fjorårets tour og var fullstendig overlegen selv i en ganske rask og enkel sprintløype i Toblach.

Nilsson har tidligere signalisert at hun kommer til å hoppe av etter den tredje eller fjerde etappen, og ønsket ikke gå inn på temaet etter dagens seier.

- Jeg ønsker ikke snakke så mye om det nå. Jeg tar bare en etappe om gangen. Jeg tenker ikke så mye på om jeg skulle lede touren eller ikke. Det er mitt valg, sier en ordknapp Nilsson.