IMPONERTE: Heidi Weng vant dagens fellesstart fra Aure til Brekka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IMPONERTE: Heidi Weng vant dagens fellesstart fra Aure til Brekka. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Toppidrettsveka: Weng og Cologna til topps

Irritert Weng angret bittert etter seieren: - Akkurat nå er jeg veldig stressa

Det var først etter målgang at Heidi Weng kom på hva som ble sagt ved frokostbordet og at ikke seier i kvinneklassen nødvendigvis var godt nok.

BREKKA (Dagbladet): Etter den innledende sprinten i Aure i går, startet Toppidrettesvekas andre etappe i gårsdagens målby med en 24 kilometer lang fellesstart fra Aure til Brekka.

På strekningen mot Kyrksæterøra, som har fostret opp fotballspillere som Erik Hoftun, Pål André Helland og Vegard Forren og langrennslegenden Ove Aunli, fikk utøverne som orket å titte opp fra konkurrentens rygg se idylliske naturomgivelser.

Fjord og fjell i en flat trasé var oppskriften før den siste harde stigningen opp mot utsiktspunktet Brekka. Akkurat som i fjor kom Heidi Weng først til mål, men denne gang var seiersavstanden betydelig mindre.

Trioen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ebba Andersson og Anna Haag holdt alle følge med Weng helt fram til jenta fra Ytre Enebakk satte inn en langspurt som ingen kunne følge.

Weng så helt uanfektet ut da hun trillet først over mål til en ny seier og var mindre andpusten enn selv en kenyansk langdistanseløper på friidrettsarenaen.

Irritert Weng i komikerduell

Det gikk lekende lett for Weng, som var fornøyd med hvor lett det gikk. Men etter fellesstarten ble hun likevel litt irritert.

Årsak? Fordi hun angret bittert på at hun ikke tok ut alt da hun kom på veddemålet hun gjorde med komikeren Nils Ingar «Nilsi» Aadne før løpet.

- Jeg var egentlig ikke sliten. Jeg visste at jeg hadde en god spurt. Det var mye motvind og stor fordel å ligge bak. Vi byttet på å dra og jobbet fint sammen. Jeg følte meg veldig sterk i den gruppa og hadde en del å gå på, sier Weng til Dagbladet.

IRRITERT ETTER SEIER: Heidi Weng vant lekende lett, men var likevel ikke helt fornøyd. Foto_ Øyvind Godø / Dagbladet
IRRITERT ETTER SEIER: Heidi Weng vant lekende lett, men var likevel ikke helt fornøyd. Foto_ Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Men hvorfor er du irritert?

- Akkurat nå er jeg veldig stressa fordi jeg hadde et veddemål med «Nilsi». Jeg er veldig redd for at han skal slå meg. Jeg sa til han før start at jeg synes det er dumt at han går, fordi han kommer til å slå meg. Det er ikke noe moro, tydeliggjør 25-åringen.

- I fjor pushet jeg hele veien og ga alt jeg hadde. Jeg burde gjort det samme i år for å slå ham.

- Heidi var veldig nervøs

Nils Ingar «Nilsi» Aadne brukte den interne duellen med Weng som motivasjon opp til utsiktspunktet Brekka, som markerer overgangen fra Møre og Romsdal til Sør Trøndelag.

- Jeg tenkte en del på det underveis og ga alt jeg hadde. Det hadde vært gøy å slå Heidi, fordi hun var veldig nervøs for å bli slått av meg, sier Aadne til Dagbladet.

- Hvorfor har det plutselig blitt en duell mellom dere?

- Vi satt tilfeldigvis på samme bord på frokosten i dag, og da kom det fram at hun var livredd for å bli slått av meg, forteller komikeren, som satser hardt på langrenn for andre sesong på rad.

I dag slo han Johannes Høsflot Klæbo, som tok det svært rolig etter den innledende sprinten, med 20 sekunder.

- Det var kult. Nå har jeg gjort mitt i skikarrieren! Nei, Klæbo vant bonussprinten og tok det veldig rolig etter det. Men det var gøy. Neste mål er å slå Øystein Pettersen, forteller han.

- Planen er å holde på så lenge det er gøy. Det er det virkelig nå. Jeg kan ikke gi meg nå som jeg har begynt å ta noen skalper.

Slapp med skrekken - og slo Klæbo

Men så var det duellen Heidi Weng mot Nils Ingar Aadne da.

Weng spurte både arrangøren og Dagbladet flere ganger hvordan det gikk med Aadne, men fasiten kom ikke før etter at jenta fra Ytre Enebakk hadde forlatt Brekka og satt seg i bilen videre til Trondheim.

Der får hun nå en gladnyhet. Weng vant kvinneklassen på 1.07.30. Det hadde faktisk holdt til en 77. plass i herreklassen av de totalt 125 deltakerne.

Blant herrene som Weng slo, finner vi blant annet Aadne på tiden 1.12.03. Med andre ord hadde Weng god kontroll. Jenta fra Ytre Enebakk var dermed også fem minutter foran Klæbo, som tok det helt med ro etter at han vant den innledende spurten, for så å spare krefter inn mot kveldens sprint på hjemmebane i Trondheim.

Der går Weng inn uten nevneverdig med selvtillit.

- Jeg har ikke selvtillit i sprint. Jeg kan ikke gå paddeflate løyper. Der sliter jeg, mener hun.

Jacobsens rop ble ikke hørt

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var den som var nærmest Weng på dagens 24 kilometer lange fellesstart. Hun var faktisk usikker på hvor målgang var og holdt derfor litt igjen.

- Jeg har bare gått opp her én gang, og det var for ti år siden. Jeg prøvde å spørre noen i bakken om hvor lenge det var igjen, men jeg fikk bare «heia» tilbake. Så jeg visste ikke helt hvor langt det var igjen, og da Ebba falt foran meg, var det umulig å ta igjen Heidi, forteller Heming-jenta til Dagbladet.

- Hadde du også mye å gå på?

- Jeg prøvde å gå under terskel, i tilfelle det var veldig langt igjen. Heidi sier også at hun ikke visste hvor lenge det var igjen, men hun gikk her i fjor i hvert fall. Men den beste vant uansett, og jeg er veldig fornøyd med 2. plass.

Også Anna Haag og Ebba Andersson var med i seierskampen. De testet ut løypa i går og var sånn sett bedre forberedt, uten at det hjalp i spurten.

- Vi gikk løypa i går, så jeg hadde bra kontroll på den. Det var vanskelig å gå ifra i front i dag, men det virket som Heidi var sterkest hele veien, sie­­r Haag til Dagbladet.

- Det gikk ganske rolig lenge i dag, men Heidi vant fortjent. Jeg tok ut alt til mål, men det kunne gått en del fortere underveis.

Cologna med sterk seier

I herreklassen viste Dario Cologna god gammel mesterform da han parkerte verdenseliten i den siste motbakken på rundt tre kilometer. Calle Halfvarsson, Iivo Niskanen og Niklas Dyrhaug fulgte nærmest, men måtte til slutt slippe også de.

- Den sterkeste mannen vinner i en slik kapasitetsløype. I dag var det meg, og det lover godt. Jeg har trent bra i sommer og fikk gode svar her, sier Cologna til Dagbladet.

- Jeg forsøkte å holde høy fart i front gjennom løpet og være i posisjon inn i den siste bakken. Det er godt å se at det fungerer så bra. Vi får håpe det samme gjelder til vinteren.

- Hvordan avgjorde du seierskampen?

- Jeg prøvde aldri å rykke, men det ble en luke bak til Calle Halfvarsson og Niklas Dyrhaug. Da var det bare å pushe på videre, forteller sveitseren.

Niskanens nye mål
Også Iivo Niskanen gikk raskt opp bakken, selv om det var i fristil. Den kommende sesongen håper verdensmesteren på 15 kilometer klassisk i Lahti å bli mer komplett.

- Jeg håper å bli bedre i skøyting. I fjor fokuserte jeg bare på klassisk og Lahti. I år tenker jeg litt bredere og vil hevde meg mer som allrounder, avslører Niskanen til Dagbladet.

- Heikkinen og jeg var på Blinkfestivalen og synes et er gøy å være tilbake her. Norge er en fin plass å være langrennsløper. Dette er veldig god trening.