UNIK: Karsten Warholms progresjon vekker oppsikt og stor beundring, blant annet fra sølvvinner Yasmani Copello (t.v.) og bronsevinner Thomas Barr (t.h). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UNIK: Karsten Warholms progresjon vekker oppsikt og stor beundring, blant annet fra sølvvinner Yasmani Copello (t.v.) og bronsevinner Thomas Barr (t.h). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Multitalentet Karsten Warholm

Irsk stjerne forbauset over Warholm-forvandling:
- Hvem i all verden er dette?

Det er svært mye som imponerer grenseløst ved Karsten Warholm. Hans allsidighet, multitalent, evne til å tåle høy belastning og ekstreme progresjon i overgangen fra tikamp til 400 meter hekk skaper forbauselse og beundring.

BERLIN (Dagbladet): Karsten Warholm var en av friidretts-EMs desidert største profiler - med hard konkurranse fra blant annet landsmannen Jakob Ingebrigtsen.

Bare det å bli verdensmester på en løpsøvelse - som sunnmøringen ble i London-VM i fjor - er sjelden vare i seg selv for en europeer. Måten Warholm vant gullet i London på, gjorde det hele ekstra spesielt.

De ikoniske øyeblikkene av en måpende Karsten Warholm som helt ubevisst, men likevel så treffende adopterte Edvard Munchs «Skrik», etterfulgt av Warholms slående kommentar «Klyp meg i armen» til Reuters-fotografen Phil Noble, malte bildet av et av VMs mest minneverdige øyeblikk.

POPULÆR I TYSKLAND: Karsten Warholms Donald Duck-figur foran Olympiastadion. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
POPULÆR I TYSKLAND: Karsten Warholms Donald Duck-figur foran Olympiastadion. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

Tyskerne elsker Warholm

Foran Olympiastadion i Berlin under EM var det nettopp Warholm og det tyske hjemmehåpet Robert Harting som ble frontet av de aktive utøverne.

Warholm er «big in Germany». Enda større ble 22-åringen da han løp inn til EM-gull på 400 meter hekk og fridde til publikummet med de treffende tyske glosene: «Ich liebe Deutschland».

Det fikk Olympiastadion til å koke.

- Det var som bestilt det. Jeg måtte bare, forklarer Warholm til Dagbladet.

Nå er han en av friidrettens store stjerner. At sunnmøringen i tillegg kom seg til EM-finale på 400 meter flatt med et stunt rivalene mente var galskap, gjorde 22-åringen enda mer populær.

- Warholm er sportens nye rockestjerne, sa Ludvy Vaillant, som ble nr. 4 på 400 meter hekk, til Dagbladet.

- Hvor kom Warholm fra?

Men det er ikke lenge siden konkurrentene visste lite om hva Dimna-gutten faktisk var god for. Warholm ble juniorverdensmester i åttekamp i 2013 og jobbet hardt for å beherske kastøvelsene godt nok til å også bli en gullkandidat i tikamp.

EUROPAMESTER: Karsten Warholm (Dimna IL) etter at han vant gull på finalen i 400 meter hekk i friidretts-EM på Olympiastadion i Berlin torsdag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
EUROPAMESTER: Karsten Warholm (Dimna IL) etter at han vant gull på finalen i 400 meter hekk i friidretts-EM på Olympiastadion i Berlin torsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

I stedet tok han et sidesprang til 400 meter hekk. Et sidesprang som ga oppsiktsvekkende gode resultater i debutsesongen i 2016, før det komplette klimakset kom med VM-gullet i London i fjor.

På kort tid gikk Warholm fra å være et ubeskrevet blad på 400 meter hekk til best i verden.

Flere av konkurrentene slet med å forstå hva som traff dem.

- Hvor kom Warholm egentlig fra? Mangekamp? Plutselig dukket han opp og løp lynraskt. «Hvem i alle verden er dette? Hvem er denne Karsten Warholm?» tenkte jeg. Det var nesten litt uvirkelig, sier den irske hekkeløperen Thomas Barr til Dagbladet.

Irsk forundring

Barr, som vant EM-bronse på 400 meter hekk bak Warholm, ler litt når han mimrer tilbake til Ulsteinvik-guttens inntog til 400 meter hekk-sirkuset.

- Jeg husker at jeg tenkte: «Hvis den mannen klarer å lære seg riktig teknikk over hekkene, blir han livsfarlig.» Toppfarten hadde han allerede da. Nå har han også hekketeknikken inne. Likevel hadde jeg ikke forestilt meg at han skulle bli så god, innrømmer Barr.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

Rasmus Mägi, som ble nr. 5 i 400 meter hekk-finalen i årets EM, forteller en liknende historie om nordmannen:

- I EM i Amsterdam kom Warholm - litt fra intet i 400 meter hekk-sammenheng - og han slo meg på direkten. Det var sterkt. Jeg slo imidlertid ham i OL i Rio. Det var første sesongen han satset på 400 meter hekk. Det er helt rått å nå verdenstoppen på så kort tid, sier estlenderen til Dagbladet.

- Det er unikt, men vi ser nå at Samba gjør noe liknende. Vi er inne i et generasjonsskifte hvor det kommer en del yngre løpere med stor toppfart og eksplosivitet. De har løpt få 400 meter hekk-konkurranser, men løper allerede ekstremt raskt.

Lider over Warholms valg

Yasmani Copello lider spesielt av Warholms valg om å gå fra tikamp til 400 meter hekk. Tyrkeren vant VM-sølvet bak 22-åringen både i London i fjor og EM-sølvet bak nordmannen i Berlin på torsdag. Uten Warholms sidesprang, ville Copello stått med to gull i stedet for to sølv.

- Husker du ditt første møte med Karsten?

- Ja, det var i Sverige. Da dukket han opp på startstrek i vårt felt for første gang. Jeg visste lite om Warholm da. Han var ikke like god som nå, men var ung og har tatt enorme steg, sier Copello til Dagbladet.

DRØMMEDAG: 9. august 2017 vant Karsten Warholm sitt første VM-gull på 400 meter hekk. 9. august 2018 vant Warholm sitt første EM-gull. Nå vil han ha dette som sin nye bursdag. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Karsten er nesten uslåelig. Jeg er veldig imponert og unner ham gullet, sa tyrkeren etter 400 meter hekk-finalen i Berlin.

- Ekstremt uvanlig

Trener Leif Olav Alnes husker godt da han ble forespurt om å gjøre Warholm til en hekkeløper i verdenstoppen. Da la Alnes fra seg planene om å fiske og dykke fram til gåstolen tok ham og startet prosjektet som har gitt maksimal suksess med både VM- og EM-gull.

- Hvor unik er den progresjonen som Warholm har hatt i løpet av så kort tid på 400 meter hell?

- Det er ekstremt uvanlig å ha en så rask progresjon, sier Alnes til Dagbladet.

- Samtidig er Karsten på at alderstrinn som øker sjansen for det. Han har hatt en flott og variert oppvekst i et godt idrettsmiljø i Ulsteinvik. Så da lå det godt til rette for å kjøre på. Karsten er unik på veldig mange områder og er flink til å skille ut det viktige.

Warholms ekstreme multitalent

Tilfeldigheter bidro til at Warholm spesialiserte seg på nettopp 400 meter hekk, for talentene hans er så mange at det like godt kunne ha blitt en helt annen øvelse som ble prioritert.

På så vel 60 meter, som 60 meter hekk, 100 meter, 110 meter hekk, 200 meter, 300 meter hekk, 400 meter, 400 meter hekk, tresteg, lengde, høyde, stavhopp, åttekamp, nikamp og tikamp har sunnmøringen jublet for gull i diverse mesterskap, enten nasjonalt eller internasjonalt.

I tillegg til 400 meter hekk og 400 meter flatt har Warholm potensial til å kjempe i toppen internasjonalt på en rekke distanser:

* 110 meter hekk = Var Europas beste på distansen som 19-åring.
* Lengdehopp = Dette var lenge Warholms aller beste øvelse og største talent. Har hoppet 7,66. OL-gullet i 2016 gikk til Jeff Henderson med 8,38.
*200 meter = Har løpt på 21,09. Kunne kvalifisert seg til EM og VM, men ingen medaljekandidat.
*800 meter = Uprøvd distanse, men gamletrener Are Hatløy tror potensialet er stort også her om de riktige grepene gjøres.
* 300 meter hekk = Dette er ingen mesterskapsøvelse, men Warholm satt verdensrekord på distansen innendørs i fjor.
*Tikamp = Ble juniorverdensmester i mangekamp i 2013.
*Warholm har dessuten løpt 100 meter så raskt som på 10,49, uten å satse på denne distansen.

Ble bedt om å satse på lengdehopp

Om enkelte eksperter hadde fått viljen sin, ville imidlertid Warholm ha spesialisert seg på lengdehopp i ungdomsalderen. På den tiden var det der han utmerket seg mest.

- Karsten var regnet som den neste store norske lengdehopperen som 14-15-åring, men heldigvis valgte vi å fullføre den allsidige satsingen og fant da ut etter hvert at han hadde enda større talent på andre øvelser, har gamletrener Arve Hatløy tidligere sagt til Dagbladet.

- Karsten viser at man ikke må spesialisere seg tidlig for å bli best. Hadde han lyttet til ekspertisen, ville han ikke blitt verdens beste 400 meter hekk-løper. De mente at han burde satse på lengde og høyde i stedet for løpsøvelsene.

Warholms allsidighetsbudskap

I stedet valgte Warholm å dyrke allsidigheten.

- Jeg har sett at mange er uenige i hvordan vi gjør det i Norge. Jeg synes det er et veldig interessant spørsmål, siden vi har sett eksempler på at begge kontrastene har fungert, mener Karsten Warholm.

- Det finnes nok ingen fasit. Noen spisser tidlig og lykkes med det, men for min del tror jeg den allsidige tankegangen var viktig. Det handler om å ha et liv i tillegg også og tenke på helheten.

- I idrettshistorien ser vi mange skiløpere som har startet allsidig på en gård med vedhogging og så har blitt ekstremt gode. Personlig har jeg litt sansen for det, og for min del har det fungert godt å begynne på grasrotnivået og gradvis bygge seg opp med stor idrettsglede. Jeg synes idrett skal være for alle, sier Warholm til Dagbladet.

- Jeg hoppet bra lengde og var allsidig. Jeg husker ikke helt hva alle rådførte meg til, men det kan nok stemme at noen mente at jeg burde satse på lengde i stedet. Det er alltid mange som har meninger og gir ulike råd.