Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Irske kvinner får se fotball i Iran

For første gang siden den islamske revolusjon i 1979 får kvinner slippe inn på fotballkamp i Iran. Men kun de fra Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag møtes Iran og Irland til playoff i VM-kvalifiseringen i Dublin. Returkampen går i Teheran 15. november, og mandag gjorde fotballforbundet i Iran det klart at tilreisende kvinner fra Irland får se kampen.

- De rundt 300 irske kvinnene som kommer til Iran får adgang til kampen. Men iranske kvinner slipper ikke inn, opplyste en talsmann for det iranske fotballforbundet.

Begrunnelsen for å holde iranske kvinner borte fra fotballkamper, er blant annet å beskytte dem mot stygt språk og gester. I TV-sendte oppgjør blir publikumsstøyen skrudd ned til et minimum for å hindre at kvinnene blir negativt påvirket.

- De irske kvinnene forstår ikke språket vårt, så de vil ikke få med seg de stygge ordene som de fleste iranske menn bruker i løpet av en kamp, sa talsmannen.

Fotballinteressen er stor i Iran, også blant kvinner, og mange reagerer på forbudet.

- Jeg hater denne dobbeltmoralen. Hva er forskjellen mellom meg og en irsk kvinne som får se kampen og støtte sitt landslag? Vi burde også fått lov, sa 20-årige Azita.

Da Iran møtte Australia i VM-kvalifiseringen til 1998-sluttspillet, ble iranske kvinner slått og forvist fra kampen. Iran og Irland har ikke møtt hverandre siden 1972 i Brasil, en kamp Irland vant 2-1. Totalt er det ventet rundt 1000 irske supportere til returkampen i Teheran.

(NTB)

Hele Norges coronakart