Isfront mot finnene

Den norske langrennsledelsen har bedt sine løpere om ikke å ta kontakt med noen av de finske løperne når de vender tilbake til skisporet.

- Vi har lagt en del føringer på hva som er Skiforbundets offisielle holdning i denne saken. Løperne har riktig nok sonet sin straff. Det er greit nok. Men det er ikke vår oppgave å ta imot finnene med åpne armer, sier dametrener Svein Tore Samdal til Dagbladet.

Skepsis

I helga ga Det internasjonale skiforbundet (FIS) dopingdømte Jari Isometsä klarsignal til å starte i vinterens VM. Så framt det finske skiforbundet gir ham lov. Nyheten blir mottatt med lett hoderysting og skepsis i det norske langrennsmiljøet.

- Personlig hadde jeg helst sett at jeg slapp å møte Isometsä i VM. Men vi respekterer selvsagt FIS' avgjørelse, sier herrenes landslagstrener Carl Henning Gran til Dagbladet.

Svein Tore Samdal har like lite lyst til å møte Virpi Kuitunen, som er regjerende verdensmester på jaktstart. Og dermed automatisk kvalifisert til å delta.

Forkastelig

- Personlig synes jeg det er uetisk og forkastelig at en utøver som ble tatt for doping i et mesterskap får lov å stille opp i det neste. Som om ingenting har skjedd, sier Samdal.

Derfor ønsker nordmennene å markere sin prinsipielle holdning. På et møte forrige torsdag ble samtlige norske landslagsløpere informert om den offisielle norske holdningen til de dopingtatte utøverne.

Ingen anger

- Hvis noen av de dopingtatte utøverne vil ta kontakt med oss, så må de gjerne gjøre det. Og da er det opp til hver enkelt utøver å vurdere om de villige til å svare. Men vi kommer ikke til å ta initiativet til å snakke med dem, sier Samdal.

Han tror flere av de norske løperne føler at det er vanskelig å tilgi at gamle konkurrenter har jukset.

- Litt av problemet er at det er ingenting som tyder på at de angrer. Særlig finnene som hele tida har stått på at de ikke har gjort noe galt. Folk som Mika Myllylä har jo bare snakket dritt om nordmenn i stedet for å ta selvkritikk på det han har gjort. Det innbyr ikke til forsoning, mener Samdal.

Carl Henning Gran er enig med sin kollega.

- Jeg pleier å si det på følgende måte: Tillit er noe man bygger opp over en periode. Når noen bryter den tilliten vi har til dem, så er det deres jobb å bygge den opp igjen. Ikke vår, sier Gran.

<B>RYSTET TRENER:</B> Dametrener Svein Tore Samdal reagerer på at dopingtatte finner er på vei tilbake. - Personlig synes jeg det er forkastelig at en utøver som ble tatt for doping i et mesterskap får lov til å stille opp i det neste.