Isfront

En skøytekrig pågår i Torino. På kveldens 1500-meter utkjempes det endelige slaget mellom de amerikanske rivalene Shani Davis og Chad Hedrick.

TORINO (Dagbladet): Chad Hedrick hadde en drøm om å vinne fem gullmedaljer i Torino. Han startet bra med å flise motstanderne på 5000 meter på OLs første lørdag. Neste mulighet var lagkonkurransen. Men der røyk laget hans for Italia i kvartfinalen.

Verdensrekordholderen på 1000 meter, Shani Davis, valgte ikke å delta. Med ham ute fikk det amerikanske laget en smak av buljong. Sånt har Hedrick vondt for å svelge.

I uttalelsene Hedrick har avgitt siden lagkonkurransen, har han hele tida rakket ned på Davis\' lagmoral.

-  Jeg er her som en del av USAs lag - enten på lagtempo eller ved å trene med alle de andre, sier Hedrick.

-  En krig

-  Jeg prøver å skape en positiv atmosfære for alle, så vi kan representere landet vårt best mulig.

Og han føler ikke Davis har samme innstilling:

-  Han tilbringer ikke mye tid sammen med oss, for å si det sånn.

 RIVALER: Shani Davis (t.h.) valgte ikke å delta i lagkonkurransen for det amerikanske laget. I uttalelsene Chad Hedrick har avgitt siden lagkonkurransen, har han hele tida rakket ned på Davis lagmoral. I ettermiddag kjemper de mot hverandre på 1500 meter. Foto: Jerry Lampen/Reuters/Scanpix
RIVALER: Shani Davis (t.h.) valgte ikke å delta i lagkonkurransen for det amerikanske laget. I uttalelsene Chad Hedrick har avgitt siden lagkonkurransen, har han hele tida rakket ned på Davis lagmoral. I ettermiddag kjemper de mot hverandre på 1500 meter. Foto: Jerry Lampen/Reuters/Scanpix Vis mer

Både Davis og Hedrick har sin bakgrunn fra annen skøytesport: Hedrick har 50 verdensmesterskap på rulleskøyter, mens Davis deltok i OL i Salt Lake City som kortbaneløper. Begge har siden overgangen til lengdeløpsjern rukket å bli allroundverdensmestere. Davis har etter hvert spesialisert seg på 1000 og 1500 meter, mens Hedrick omtrent kan plukke VM-tittelen uten å møte opp når allroundmesterskapet arrangeres i Calgary i mars.

Amerikanske aviser har delt seg på midten i nasjonens nye isfeide, 12 år etter Harding/Kerrigan-affæren som utspant seg før og under Lillehammer-OL.

Enkelte beskriver Davis som en upatriotisk egoist. Til dette sier han:

-  Det pågår en krig. Noen mennesker velger å slåss. Noen velger å bli hjemme. Betyr det at de som drar for å kjempe, er mer patriotisk? Hvem avgjør det? Folk gjør sine valg. Det at jeg ikke har på meg en mengde skøytelandslagseffekter, betyr ikke at jeg ikke elsker landet.

Sjekk Fabris

-  Jeg respekterer ham som en utøver, og det er hva vårt forhold koker ned til. Å hjelpe mine lagkamerater til å ta medalje, det er hva OL handler om. Dette handler ikke om deg selv, sier Hedrick den ene dagen, før han etter 1000 meteren uttaler:

-  Så fort tida mi ble slått, brydde jeg meg ikke om hva som skjedde. Enten vinner du, eller så kan det være det samme. Sølvvinnere sitter ikke igjen med noe.

Derfor er han knallhard før dagens 1500:

-  Her faller avgjørelsen.

Skal du sette penger på en mann i dag, bør du sjekke oddsen på Enrico Fabris. Han krangler ikke med noen, er i toppform og har hjemmepublikummet i ryggen.