ISHOCKEYSTJERNE: Storhamar-kaptein Patrick Thoresen forteller om oppveksten i moderklubben, livet i utlandet, og kampen de to kjemper om hans fremtid. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ISHOCKEYSTJERNE: Storhamar-kaptein Patrick Thoresen forteller om oppveksten i moderklubben, livet i utlandet, og kampen de to kjemper om hans fremtid. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Klubben i mitt hjerte: Storhamar-spiller Patrick Thoresen

Ishockeystjerna om fremtiden: - Jeg står med et bein i Norge og et utenfor

Forholdet til hjemstedet, familien og moderklubben og drømmen om et siste utenlandsopphold kjemper om Patrick Thoresens fremtid.

(Dagbladet): Få norske spillere har opplevd mer på ishockeybanen enn Patrick Thoresen.

To seiere i Gagarin Cup, to ganger seriemester i Continental Cup, første utlending til å nå 250 målpoeng i KHL og årets lagspiller på Idrettsgallaen er bragder som taler for seg selv.

Nordmannen har satt sitt preg på noen av verdens største ligaer, men etter 17 år på tur i Canada, Sverige, USA og Russland, vendte 34-åringen tilbake til røttene. Der grunnlaget for det som skulle bli et eventyr ble lagt.

Skryter av moderklubben

Allerede som 15-åring ble Thoresen tatt opp i A-stallen til Storhamar, hvor han også ble tidenes yngste spiller og målscorer. Som 17-åring gikk turen til utlandet, før han vendte hjem før årets sesong.

- Det var en trygg oppvekst og man følte seg hjemme i ishallen. I Storhamar ble man både satt på plass når det var behov for det, og hjulpet når det trengtes. Det var viktig da jeg vokste opp og skulle ta steget til A-laget. Det handler om å bygge kultur, forteller Thoresen om sine formative år.

I barne- og ungdomsårene var han med i en treningsgruppe som sto tidlig opp og spilte ishockey før skolen startet. Thoresen er takknemlig for den innsatsen som ble lagt ned i klubben den gangen.

- Det var det noen ildsjeler som hadde kvalitetene til å lære bort. Det er i moderklubben man setter verdiene for resten av karrieren, og det er jeg takknemlig for, forteller han.

- Får høre det

Stjernespilleren mener at mye har forandret seg siden han pakket med seg flyttelasset for 17 år siden.

- I løpet av den tiden har klubben vært gjennom mange opp- og nedturer. Klubben har vært langt nede økonomisk, og på randen av konkurs. Der har klubben vært flink til å lage noen ekstra happenings, som Folkespillerkampen, og fått inn litt ekstra penger, mener han.

Thorsen merker også forskjell på interessen rundt klubben nå kontra da han debuterte.

- Jeg føler at det er et fellesskap i enda større grad nå, og Storhamar-fansen har blitt mer knyttet til klubben. Da klubben lå med brukket rygg og slet, skjedde det noe med fansen, og de kom til liv. Jeg merker at det er mer engasjement nå, og man får høre det hvis man har spilt dårlig. Det er en del av gamet, og jeg vil heller ha det slik, og vite at folk bryr seg.

Hjemme med familien

Etter en karriere på noen av verdens beste lag med noen av verdens beste spillere, var det et merkbart sceneskifte å komme tilbake til Storhamar for Thoresen.

Men selv om nivået er lavere, har livet på Hamar flere fordeler.

- Det er helt klart en overgang, og det kan være frustrerende når man ikke får det til på banen. Men jeg koser med med gutta i bussen og i garderoben, også får jeg være med fra dag til dag på den hjemlige fronten, forteller 34-åringen, som er gift med Monica Thoresen. Sammen har de barna Mathilde og Fabian.

Kan dra til utlandet igjen

I kontrakten til Thoresen med Storhamar står det at han kan dra til en utenlandsk klubb igjen mellom 1. og 31. desember, om muligheten skulle by seg.

Thoresen er usikker på hva han vil velge om en attraktiv klubb kommer på banen.

- Nå står jeg med et bein i Norge og et utenfor. Hvis jeg går over hit med det andre beinet også, kommer jeg til å bli i Norge resten av livet. Jeg må vite at jeg er klar til å dra hjem med begge beina. Det er slik jeg resonnerer. Da jeg la inn den klausulen i kontrakten min, var det for å vite at jeg har den muligheten til å dra ut igjen. Foreløpig har det vært litt interesse, men ikke noe konkret, forteller han.

OL_KLAR: Patrick Thoresen i dressen som skal brukes under OL. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
OL_KLAR: Patrick Thoresen i dressen som skal brukes under OL. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Mjøsderby

Før en eventuell overgang til utlandet igjen, venter flere viktige kamper med Storhamar for Thoresen. Den viktigste allerede til helga, da mjøsrival Lillehammer står på motsatt banehalvdel.

Kampen skal spilles i tradisjonsrike Håkons Hall, som ble bygd til OL i 1994.

- Det blir kult. Jeg tror de fleste på laget gleder seg enormt, det er ikke mange av de som har spilt foran 10 000 mennesker før. I tillegg er det lokalderby, hvor vi møter et godt Lillehammer-lag der vi begge kjemper om 1. plassen, sier Thoresen.

Han står med sju mål og 16 målgivende pasninger i Get-ligaen i år, og vil mest sannsynlig spille en sentral rolle i kampen mot rivalen.

- Det er mye som står på spill, og jeg tror det blir en jevn kamp med mye tenning.

Vonde OL-minner

I februar neste år skal Thoresen, som veldig mange andre norske vintersportutøvere, i aksjon i Pyongyang.

Storhamar-spilleren har få gode opplevelser fra OL, men håper på et slagkraftig norsk lag i Sør-Korea.

- Jeg har vært med i to OL tidligere, men har ikke vunnet én kamp. Det får være det første målet, så tar vi det derfra. Vi kan ikke forvente spill i semifinalen, men kan kanskje ha kvartfinalen som mål, mener han.