Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ishockeystjernene etterlyser penger og ishaller

Norges beste ishockeymenn tror det i beste fall kan ta 15-20 år før Norge blir en stabil topp 8-nasjon i VM-sammenheng.

TRENGER PENGER: Mats Zuccarello Aasen mener norsk hockey lider av for lite økonomisk støtte. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
TRENGER PENGER: Mats Zuccarello Aasen mener norsk hockey lider av for lite økonomisk støtte. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist gang Norge var i en kvartfinale i VM var i 2012. Norge hadde muligheten under årets VM, men lyktes ikke helt.

Nøkternt sett vil det nok i flere år framover bare være unntaksvis at Norge tar seg til en kvartfinale i VM. Å berge plassen i det øverste selskap vil fortsatt være det aller viktigste.

NTB spurte Patrick Thoresen under årets mesterskap om det i det hele tatt er realistisk å tenke tanken om at Norge kan bli en stabil topp 8-nasjon?

- Da snakker vi kanskje 15-20 år fram i tid. Det første som må skje, og som vi har snakket om i ti år, er at vi må ha flere ishaller. Vi må legge til rette for at barn og ungdom kan gå på skøyter, kunstløpskøyter eller vanlige skøyter. Kommunene må ta et ansvar, og idretten må spres ut i Norge. Vi må få flere haller og isflater. Barn trenger ikke nødvendigvis bli ishockeyspillere, men den motorikken du får ved å gå på skøyter i ung alder, den tar du med deg gjennom hele oppveksten. Det er der det begynner, sier Thoresen.

Trenere

Thoresen har selv lyst til å bli trener for yngre spillere når karrieren er over. Nylig ble det kjent at han flytter hjem til Norge og spill for Storhamar foran kommende sesong.

– Det gjelder å ha kvalitetstrenere for dem allerede i ung alder. Vi er veldig langt unna per dags dato, sier Thoresen.

VIL BLI TRENER: Patrick Thorsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIL BLI TRENER: Patrick Thorsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Det samme var New York Rangers-spilleren Mats Zuccarello inne på da NTB stilte ham samme spørsmål om det er mulig med et stabil topp 8-nivå under samlingen til Olympiatoppen rett i etterkant av VM.

- Det har vi snakket om lenge. Det må bli større ressurser, flere haller, mer istid og flere folk som spiller hockey. Så dette kommer til å ta tid. De som er med landslaget år ut og år inn, gjør en strålende jobb. Vi trenger mer penger inn i hockeyen, slik er det, fastslår Zuccarello.

Har troa

NHL-proff Andreas Martinsen sier at det er blitt jevnere internasjonalt de siste årene.

- Alt må klaffe for at vi skal nå en kvartfinale, og man må ha litt flaks. Selv om det egentlig burde ha vært mulig for oss å nå en kvartfinale hvert eneste år hvis alt hadde gått som det skulle, så er ikke dette noe man kan forvente, sier Martinsen til NTB.

Han synes det er bra at flere nasjoner har meldt seg på i toppen, selv om de beste fortsatt er best.

– Det er bra for hockeyen at det er flere og flere land som kommer opp og er med. Det er fortsatt et stort gap opp til de beste for de fleste nasjoner, men for oss i midtsjiktet blir det bare jevnere og jevnere. Selv om vi spiser oss innpå de beste, så kommer det også nye land bakfra som vil være med på leken. Hockeyen blir bare jevnere og jevnere, og det blir flere og flere gode spillere fra ulike land, mener Martinsen.

(NTB)

NHL-PROFF:  Andreas Martinsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NHL-PROFF:  Andreas Martinsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart