Isinbajevas trener maner til rettferdighet: - Aldri vært innblandet i dopingsaker

Frykter å bli utestengt fra Rio-OL.

DEN STORE STJERNA: Stavdronningen Jelena Isinbajeva har planer om å avslutte karrieren i Rio-OL til sommeren. Nå frykter hun å bli utestengt fra lekene.
Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
DEN STORE STJERNA: Stavdronningen Jelena Isinbajeva har planer om å avslutte karrieren i Rio-OL til sommeren. Nå frykter hun å bli utestengt fra lekene. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIXVis mer

Stavdronningen Jelena Isinbajeva har planer om å avslutte karrieren i Rio-OL til sommeren. Nå frykter hun å bli utestengt fra lekene.

Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) har anbefalt at Russland ikke skal få delta i internasjonal friidrett i 2016. Utestengelsen skal gjelde til landet har fått orden på antidopingarbeidet sitt.

Skulle Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) følge anbefalingen fra WADA, vil verken Isinbajeva eller andre russiske friidrettsutøvere bli å se i Rio.

Nå går Jevgenij Trofimov, som har trent stavdronningen gjennom svært mange år, høyt ut på banen og slår fast at en internasjonal generell utestengelse av russisk friidrett vil ramme rene utøvere også, og på den måten virke svært urettferdig.

- Isinbajeva har aldri vært innblandet i saker som har med doping å gjøre, og en utøver som henne skal ikke lide for at andre kan ha gjort noe galt, mener treneren.

Ikke overrasket Dmitrij Peskov, som er talsmann for myndighetene i Kreml, og som taler president Vladimir Putins sak, mener påstandene i WADA-rapporten er grunnløse. Han krever konkrete bevis, og legger til at de myndighetspersonene han snakker for har vanskelig med å godta og akseptere de beskyldningene som er rett mot landets antidopingregime og friidrettsforbund.

Maratonløperen Lilija Sjobukhova, som er tatt for doping, men som har samarbeidet med den uavhengige WADA-komiteen, mener på sin side at det er trenerne og ledere, ikke utøverne som bør straffes hardest. Hun legger ikke skjul på at hun ikke forstår at uskyldige russiske friidrettsungdommer skal straffes med utestengelse for noe de ikke har hatt skyld i, og heller ikke har vært involvert i.

På den annen side går tidligere WADA-president John Fahey ut og sier han ikke er overrasket over det som er fremkommet i WADA-rapporten. Han var skeptisk til russernes vilje og evne til å avsløre dopingjuksere i hele sin presidentperiode i antidopingorganisasjonen.

I søkelyset - Vi hadde Russland i søkelyset hele tiden under min tid i WADA. Vi mente landet ikke gjorde nok på antidopingområdet, og den rapporten som nå foreligger, viser at det er blitt verre etter at jeg gikk av, sier Fahey.

Russerne var under konstant oppsikt, men det hindret ikke landet fra bevisst å jukse med både prøvetaking, analyser og av prøver. I tillegg ble positive prøver hemmeligholdt. Det er også påstander om korrupsjon i forbindelse med dette.

Fra 2009 til 2014 samarbeidet også Antidoping Norge med russiske antidopingmyndigheter på det rådgivende planet, men da den tyske TV-dokumentaren kom sent i fjor høst, ble samarbeidet brått avsluttet. Det skjedde for øvrig like før kontrakten gikk ut, får NTB opplyst fra Antidoping Norge.

Fahey forteller også at den nå avsatte sjefen for laboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov, kom med innrømmelser om at han selv brukte doping i sin tid som aktiv innen friidretten, men refererte til det som sin «dårlige periode».

WADA-sjefen ble naturlig nok sjokkert og fikk ikke noe godt inntrykk av verken sjefen eller laboratoriet den eneste gangen han var på besøk der for noen år siden.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram