Iskald 39-åring avgjorde «verdens mest verdifulle fotballkamp»

Innlånte Kevin Phillips dunket Crystal Palace til Premier League.

RUTINE: Kevin Phillips har tatt mange straffespark før, men ikke mange kan ha vært bedre enn det han satte for Crystal Palace i opprykksfinalen mot Watford. 39-åringen er forøvrig innlånt fra manager Ian Holloways gamleklubb Blackpool. Foto: SCANPIX/AFP/IAN KINGTON
RUTINE: Kevin Phillips har tatt mange straffespark før, men ikke mange kan ha vært bedre enn det han satte for Crystal Palace i opprykksfinalen mot Watford. 39-åringen er forøvrig innlånt fra manager Ian Holloways gamleklubb Blackpool. Foto: SCANPIX/AFP/IAN KINGTONVis mer

(Dagbladet): Crystal Palace - Watford 0-0, 1-0 e.e.o.

Crystal Palace og Jonathan Parr er klare for Premier League for første gang siden nedrykket i 2005, etter 120 minutter med nervekrig på Wembley i ettermiddag.

TV 2-kommentator Kasper Wikestad omtalte finalen mellom Palace og Watford som «verdens mest verdifulle fotballkamp» underveis - 120 millioner pund kan plusses på budsjettet for lag som rykker opp fra Championship - og utfallets enorme betydning satte sitt preg på spillerne.

Da sjansene lenge uteble endte det til slutt i ekstraomganger, og der ble veteranen Kevin Phillips den store helten. 39-åringen hadde rutinen og det kalde hodet som skulle til da Palace fikk straffe, og dunket ballen i krysset, og laget sitt til den engelske toppdivisjonen.

SISTE GAVE: Wilfried Zaha var frisk for Crystal Palace, og skaffet straffen som ga seiersmålet. Neste sesong spiller han imidlertid for Manchester United. Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh
SISTE GAVE: Wilfried Zaha var frisk for Crystal Palace, og skaffet straffen som ga seiersmålet. Neste sesong spiller han imidlertid for Manchester United. Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

- Det er lykke på fjerde forsøk. Vi må bare nyte dette, vi fortjente definitivt å vinne, sier Phillips, ifølge BBC.

Manchester United-lånet Wilfried Zaha skaffet straffesparket som avgjorde kampen.

- Jeg har ikke ord. Drømmen er blitt virkelighet. Jeg er glad for å kunne forlate Palace nå som de også er i Premier League, sier unggutten.

Tett og jevnt
Vi ble ikke servert en eneste reell målsjanse de første 60, til tross for at toppfotballhissige supportere på begge sider skrek vettet av seg for å få gutta i arbeid.

Wilfried Zaha leverte mye av det vi kan skryte av i den perioden, vingen gjorde livet tøft for Watfords venstreside, og presenterte flere fine detaljer underveis.

TILBAKE I TOPPEN: Ian Holloway er igjen klar for Premier League. Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby Melville
TILBAKE I TOPPEN: Ian Holloway er igjen klar for Premier League. Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby Melville Vis mer

Uten at det ble store farligheter av det. Nerven var der konstant, men lagene risikerte lite. Det bedret seg siste halvdel av andreomgang.

Klønete takling
Crystal Palace presset på, og Manuel Almunia måtte redde Watford fra baklengs med flere gode redninger. Spanjolen stoppet det harde skuddet til Stuart O'Keefe etter 65 minutter, og deretter Aaron Wilbraham to ganger da spissen fikk ballen i beina rett foran mål.

Australske Mile Jedinak testet Almunia en siste gang på overtid, men det luktet ekstraomganger av dette lenge, og det fikk vi også.

Der skulle altså Kevin Philllips avgjøre.

Marco Cassetti slengte uvørent ut et bein foran Wilfried Zaha inne i feltet, straffen var det aldri noe tvil om, og rutinerte Phillips klinte ballen opp i krysset.

FEIRING: Crystal Palace-spillerne med trofeet. Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby Melville
FEIRING: Crystal Palace-spillerne med trofeet. Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby Melville Vis mer

Det holdt, i hvert fall da Joel Ward spilte seg inn i Palace-fansens hjerter med redning på strek i aller siste minutt.

Crystal Palace har tidligere tatt seg til øverste divisjon gjennom playoff tre ganger.

Dette var ifølge NTB Palace-manager Ian Holloways femte opprykksfinale. Han har bare lyktes med opprykk én gang før, med Blackpool i 2010.

- Vi kjempet og kriget. Denne spillergruppa er fantastisk, og nå er vi i Premier League. Gud hjelpe oss, utbryter Holloway.

PS! Jonathan Parr er skadet, og var ikke i Crystal Palace-troppen.