Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Iskald OL-krig

SALT LAKE CITY (Dagbladet): - Jeg er bare glad for å ha vunnet gullmedaljen, sa 16-årige Sarah Hughes som dagen etter sin store triumf, ble en del av den iskalde krigen som fryser til avslutningen av dette OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske OL-delegasjonen krever at Irina Slutskaja får dele gullmedaljen med den unge overtroiske Sarah som ikke trodde hun kunne vinne da hun gikk på isen med en fjerdeplass fra kortprogrammet.

- Jeg bare skøytet for å ha det moro, og det var en vidunderlig følelse å være utpå der, sa hun i går, og beskrev trolig grunnen til at hun vant foran Slutskaja.

Robin Wagner som trener Sarah Hughes kommenterte den russiske protesten slik: «Bare et helt perfekt løp kunne slått Sarahs prestasjon, og Irina var ikke perfekt.»

- Vi leverte protest torsdag kveld fordi dømmingen etter vår mening var urettferdig, sier Viktor Mamatov som leder den russiske delegasjonen til OL i Salt Lake City.

Forutinntatt

- Det kanadiske kunstløpparet fikk sine gullmedaljer. Nå som subjektiviteten har rammet oss, krever vi at Slutskaja får samme behandling.

Den formelle, russiske protesten er undertegnet av presidenten i det russiske skøyteforbundet Valentin Piseyev.

Russlands president Vladimir Putin angriper IOC, selv etter at han fikk et personlig brev fra IOCs nye president Jaqcues Rogge

I brevet forsikret Rogge at alle avgjørelser som er tatt av Det internasjonale skiforbundet, skøyteforbundet og hockeyforbundet, er riktige og rettferdige. Men det er oppsiktsvekkende at Rogge skriver et brev til presidenten om en omstridt idrettsavgjørelse.

- President Rogge skrev for å gi uttrykk for medfølelse, sier IOC-direktør Frangois Carrard.

President Putin sier likevel at nord-amerikanske idrettsutøvere har hatt fordeler under disse lekene.

Det russiske IOC-medlemmet Vitaly Smirnov gjorde striden til et nasjonalt anliggende da han torsdag kveld sammenliknet den med tragedien i München OL i 1972 og opptøyene rundt sommer-Ol i Mexico by i 1968.

Tiden leger

IOC-direktør Frangois Carrard besvarer alle spørsmål om skandalen med å gjenta at «disse lekene har vært en enorm suksess. Det fører til at mye står på spill, og det skaper sterke følelser».

- Nå får vi se hva tida gjør med denne saken, legger han til.

Viktor Mamatov sier at han på dette tidspunkt ikke har noen mening om den russiske protesten vil bli tatt til følge.

- Vi får se, sier han bare.

- Dette er ikke så viktig for oss, sier presidenten i Det internasjonale skøyteforbundet, Ottavio Cinquanta, som skal behandle protesten og som har satt i verk gransking av dømmingen i det omstridte parløpet.

Trusler

Torsdag natt haglet det med russiske trusler om boikott av hele OL, eller bare av avslutningen, men kanskje også idrettskonkurransene. Den aller hissigste var presidenten i Den russiske olympiske komité, Leonid Tyagachev.

Det russiske IOC-medlem Vitaly Smirnov måtte dempe ham og forsikre at Russland ikke hadde stilt IOC-president Rogge noe ultimatum med en tidsfrist.

Etter russernes raseriutbrudd av en pressekonferanse, møtte Rogge presidentene i de tre internasjonale forbundene for ski, skøyter og hockey. Rogges talsmann sier at Rogge fikk forsikringer om at alle avgjørelser var tatt i henhold til regelverket.

SINTE RUSSERE: Leder for Russlands olympiske komité, Leonid Tyagachev, snakker direkte på et russisk talkshow. Russerne er i harnisk etter dømmingen i kvinnenes kunstløpfinale.
Hele Norges coronakart