Sjakk-VM i New York

Iskalde Karjakin kan skape trøbbel for Magnus

Verdens nest beste sjakkspiller, Fabiano Caruana, forklarer hva som kan bli skjebnesvangert.

OMSPILL: Etter bare 35 minutter og 30 trekk var mandagens parti over. Carlsen gikk for remis selv om han hadde fordel av å spille med hvite brikker. Onsdagens omspill starter klokken 20 norsk tid. Video: Reuters Redigerer: Henrik Skolt / NTB Reuters Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Det tolvte ordinære partiet mellom Magnus Carlsen og den russiske utfordreren Sergej Karjakin endte mandag i remis. Dermed er stillingen 6-6 sammenlagt i sjakk-VM i New York.

Onsdag møtes de to stjernespillerne til det som ligger an til å bli en av tidenes mest dramatiske VM-avslutninger. Da skal det hele avgjøres med hurtig- og lynsjakk.

Fabiano Caruana er rangert som den nest beste sjakkspilleren i verden etter Magnus Carlsen. I går var han i New York for å overvære det tolvte partiet. Han har selv møtt både Carlsen og Karjakin til partier i hurtigsjakk.

- Dagform avgjør

- Magnus er en bedre spiller generelt og en bedre hurtigsjakk-spiller, men det hele avhenger av hvordan han føler seg onsdag. Dagsformen kan være god eller dårlig. Dersom han ikke føler seg i form, kan det gå dårlig for ham. Dersom alt annet er likt, er han en klar favoritt, sier Caruana til Dagbladet.

VERDENSTOER: Fabiano Caruana er rangert som nummer to i verden, men under sjakk-VM i New York er han tilskuer. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VERDENSTOER: Fabiano Caruana er rangert som nummer to i verden, men under sjakk-VM i New York er han tilskuer. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Omspillet onsdag starter med fire hurtigsjakkpartier. Der får spillerne 25 minutter spilletid hver samt ti sekunder tillegg per trekk. Dersom det fortsatt står uavgjort, skal de spille to og to lynsjakkpartier. Der får de fem minutter per spiller og tre sekunder tillegg per trekk.

Dersom det fortsatt står uavgjort etter ti runder med lynsjakk, kommer det som i sjakkverdenen kalles armageddon. Det foregår ved at en loddtrekning avgjør hvem som får førstevalg på om han ønsker hvite eller svarte brikker. Velger han hvitt, er han nødt til å vinne. Velger han svart får han ett minutt mindre spilletid, men samtidig holder det med remis for den svarte for å sikre seg VM-tittelen.

Caruana forklarer hva han mener er avgjørende for å lykkes i nervedramaet onsdag.

- Du må ha mye energi. Du må være uthvilt. Gode åpninger hjelper, men det handler ikke så mye om forberedelser. Jeg regner med at de vil forberede seg grundig, men styrke og energi er viktigere. De må være i form til å spille raskt og med selvsikkerhet, sier Caruana.

- Hvordan vil du beskrive Karjakin som hurtigsjakkspiller?

- Han er en veldig god hurtigsjakkspiller. Generelt er han et stort talent som har en veldig god følelse for sjakk. Det hjelper ham med å spille intuitivt og raskt. Jeg tror ikke han baserer seg så mye på kalkuleringer, så han passer bra til denne typen spill, sier Caruana før han legger til:

- Men slik er Magnus også, så totalt sett har Magnus tidligere vist seg som en bedre hurtigsjakkspiller.

Nerve-kontroll

Carlsen har veldig mye mer erfaring med hurtigsjakk enn Karjakin

- Samtidig er det sannsynligvis mer press på Magnus enn på Karjakin. Og jeg har en følelse av at Karjakin har bedre kontroll på nervene, sier Dagbladets sjakkekspert Tarjei Joten Svensen.

Også tidligere har russeren vist at han har psyken i orden.

- I finalen i FIDE-verdenscupen i 2015 lå Karjakin under 2-0 mot Peter Svidler i en match hvor det gjaldt å være best av fire. Så vant han de to neste partiene han måtte vinne slik at han vant finalen. Det viste hvor sterk han er psykisk. Han er definitivt en av verdens fem beste i hurtigsjakk, sier Svensen.

Ny setting

Han er enig med Caruana at dagsform og kontroll på nervene kan bli avgjørende.

- Det er mye dagsform og kontroll på nervene blir det viktigste. Begge er veldig gode på å takle det. Men jeg er veldig usikker på hvordan de er på å takle en setting som dette, sier Svensen

Han påpeker at selv om Carlsen har vært gjennom en VM-match før, har han ikke vært igjennom en setting hvor det hele avgjøres med hurtig- og lynsjakk.

- Taper du et parti med hvit, blir det veldig tungt å komme tilbake, sier Svensen.