FRUSTRERENDE HVERDAG: Ørjan Håskjold Nyland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
FRUSTRERENDE HVERDAG: Ørjan Håskjold Nyland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Iskaldt i Bundesliga-klubb: Treneren snakker ikke med Nyland

- Jeg kan ikke gjøre noe med det, sier den norske landslagskeeperen.

Nord-Irland - Norge, søndag klokka 20.45

BELFAST (Dagbladet): Diskusjonen om hvem som skal stå i mål på fotballandslaget har vært et tilbakevendende tema. Men i Belfast er emnet dødt før kampen i VM-kvalifiseringen mot Nord-Irland søndag.

Rune Almenning Jarstein (32) har hatt en strålende sesong for Hertha Berlin. For Ørjan Håskjold Nyland (26) er situasjonen totalt annerledes i Ingolstadt.

Nyland - med en fortid i Molde og Hødd - har ikke stått i mål på ni kamper. Klubben styrer utfor stupet i Bundesliga. Opp til kvalikplass er det åtte poeng når ni kamper gjenstår.

- Det er ikke det som er ambisjonene mine, sier Nyland om tilværelsen på benken.

Kjølig

Dagbladet møter ham på staselige Stormont Hotel i Belfast. Utenfor skinner sola fra en knallblå himmel. Men i Bundesliga-klubben Ingolstadt er det kjølig.

Den tyske treneren Maik Walpurgis (43) er rett og slett ikke typen som går rundt og slår av en fleip med alt og alle. Enkelte prater han ikke med i det hele tatt.

HOLDER NYLAND UTENFOR: Ingoldstadt-trener Maik Walpurgis. Foto: NTB Scanpix
HOLDER NYLAND UTENFOR: Ingoldstadt-trener Maik Walpurgis. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det har vært dårlig med kommunikasjon til meg, egentlig, svarer Nyland på spørsmål om hvilke tilbakemeldinger han får.

- Er det ikke frustrende med en trener som ikke snakker til deg?

- Jo, det er jo det. Men det er ikke noe jeg kan gjøre noe med.

Han fortsetter:

- Det eneste jeg vet, er at jeg trener godt. Det jeg gjør blir lagt merke til. Det har jeg hørt fra både keepertrener og assistent. Så får vi se.

Negativt

Kort fortalt har sesongen utviklet seg radikalt negativt for nordmannen. Før sesongen fikk han beskjed om at han var førstekeeper i Ingolstadt. Det var helt i tråd med Nylands egne ambisjoner. Han er ikke keeper for å sitte benken. Da kan han like gjerne finne seg en annen klubb.

Men i begynnelsen av november fikk trener Markus Kauczinski (47) sparken. Inn kom Maik Walpurgis. Alle som har befunnet seg i de innerste gemakker i en fotballklubb - garderoben - vet at da er det nye regler som gjelder. Nå er danske Martin Hansen førstekeeper.

- Den nye treneren har ikke samme formening om din rolle som den forrige?

- Det ser ikke sånn ut, sier Nyland.

- Valget er basert på en millimeterbeslutning. Etter det har han (Hansen) stått. Han har ikke akkurat gjort det bra. Jeg føler jeg har vært god på trening. Forhåptentligvis får jeg sjansen igjen.

Godt humør

Om rollen på landslaget - det synes åpenbart at trener Lars Lagerbäck velger Jarstein - sier Nyland:

- Jeg er her for å bidra med mest mulig godt humør og treningskvalitet. Jeg vet at situasjonen på klubblaget ikke er optimal. Det gjør ikke situasjonen bedre med tanke på landslaget.

Mot Nord-Irland er det tre poeng som teller.

- Uavgjort er ikke håpløst, mener sisteskansen.

- Men det er tre poeng som gjelder. Ett poeng holder ikke med tanke på andreplass i gruppa. Vinner vi, er det supert. Gjør vi ikke det, må vi få med oss et godt resultat. Og så bygger vi videre på det.

Les også: Frustrert Diomande: - Jeg blir brukt feil