BRAGD: Per-Åge Skrøder setter inn 2-0 for Norge i den første perioden. Norge klarte å holde unna og sikret seg en ekstremt viktig seier. Foto: EPA/FILIP SINGER/SCANPIX
BRAGD: Per-Åge Skrøder setter inn 2-0 for Norge i den første perioden. Norge klarte å holde unna og sikret seg en ekstremt viktig seier. Foto: EPA/FILIP SINGER/SCANPIXVis mer

Iskrigerne holdt unna i vanvittig sluttdrama

Norge banket storfavoritt Sveits 3-2 og er på vei mot kvartfinalen i ishockey-VM!

Sveits - Norge 2-3 (0-2, 1-0, 1-1)

(Dagbladet): Norge har minst ett bein i kvartfinalen i ishockey-VM etter nok en bragd i Slovakia.

Norske iskrigere slo storfavoritt Sveits og går etter all sannsynlighet til kvartfinalen med seier mot enten Canada eller Frankrike. Den siste motstanderen bør være en svært overkommelig motstander for Norge.

Norges kaptein Ole-Kristian Tollefsen skryter av den norske innsatsen etter kampen.

- Vi spiller kanskje ikke den peneste hockeyen, men vi jobber for hverandre og får ting gjort. Vi har bra moral i laget, sier kapteinen for de norske isheltene til Viasat etter kampen.

Norsk ledelse Norge gikk - som vanlig under mesterskapet - knallhardt ut i første periode og tok ledelsen. Jonas Holøs knallet inn et skudd fra distanse etter omtrent halvspilt periode. Sveits fikk en utvisning på tampen av omgangen, Norge utnyttet overtallet og scoret fem sekunder før pause.

Per-Åge Skrøder vendte bort keeper og kastet fram kølla og prikket inn 2-0.

Andre og tredje periode ble en evig nervekrig for de norske supporterne. Sveits var klart best i banespillet og reduserte i andre periode.

Men den norske «arbeidsrekka» slo tilbake i den tredje perioden. Marius Holtet spilte fram Kristian Forsberg som satte pucken i det åpne buret. 3-1 til Norge og 18 minutter igjen - kunne Norge klare å holde unna?

Holdt unna Sveits reduserte 13 minutter før slutt, og derfra og inn var det en eneste lang kanonade fra Sveits. De siste to minuttene tok Sveits ut keeperen sin, men med vanvittig innsats av Norge klarte vi å holde unna i et utrolig drama.

Norske spillere lå strødd, fulle av melkesyre og vinnervilje. Men keeper Lars Haugen sto som en bauta bakerst og reddet alt Sveits kom med.

Espen «Shampo» Knutsen hyllet de norske spillerne i Viasats studio etter kampen:

- Det er nesten uvirkelig. Dette er noe av det beste som er gjort i norsk hockey, sier den norske legenden.

- Helt utrolig Landslagstrener Roy Johansen trodde knapt det han så av gutta sine. Sveits hadde to hviledager før kveldens kamp, mens Norge kun hadde 20 timer etter gårsdagens 5-0-seier over Østerrike.

- Det er helt utrolig. Nå har vi fem poeng og er oppe i toppen. En utrolig vending, hvis du går noen uker tilbake. En kjempeinnsats over hele linja, sier Johansen.

Om Norges sjanser for å nå en kvartfinale:

- Det er mange teorier, men det er klart at det kan være nok med fem poeng. Hvis Sveits taper mot USA og Sverige er vi nok klare, og det er ikke usannsynlig.

Neste kamp er mot Canada på lørdag. En kamp Norge kan spille uten press og slippe ned skuldrene.

- Canada har et veldig bra lag. Vi må ha den samme entusiasmen og jobbe for hverandre. Det blir en herlig energi når alle jobber hele veien, sier Johansen.

Holøs Norges beste Jonas Holøs, som satte inn Norges første mål, ble kåret til kampens beste spiller.

- Dette er en stor lagseier. Vi ofrer oss og plukker skudd og kjemper til siste lutt. Derfor får vi tre poeng, sier Holøs til Viasats reporter.

- Vi er et kjempelag, vi har det kult sammen hver dag. Vi kan slå hvem som helst.

Kristian Forsberg satte inn 3-1-målet, også han skryter av laget.

- Vi er en kjempebra gjeng som jobber hardt sammen. Vi skal bare vinne de to neste kampene, så får vi se hvordan det går etter det. Canada er et bra lag, men vi skal gå ut og gjøre vårt beste, sier Forsberg.

PS! Norges kanskje lykkeligste spiller akkurat nå er Mads Hansen. Han pådro seg fire utvisninger i løpet av kampen - Sveits scoret begge målene sine i overtall.