NESTE MÅL: Når Norge skal forsøke å kvalifisere seg til EM i 2020, er det nyvinningen UEFA Nations League som gjelder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NESTE MÅL: Når Norge skal forsøke å kvalifisere seg til EM i 2020, er det nyvinningen UEFA Nations League som gjelder. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

UEFA Nations League

Island i A-ligaen. Norge i C-ligaen. Slik blir UEFA Nations League

Fotball-VM i 2018 går som kjent uten Norge. Veien til fotball-EM i 2020 blir lang og spesiell for UEFAs 55 nasjoner. Dette venter Lars Lagerbäcks menn fram til neste mesterskapsmulighet.

.ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Selv om Norge avsluttet VM-kvalifiseringen relativt bra, var innledningen så svak at de norske fotballgutta aldri var i nærheten av å komme til VM i Russland neste sommer.

Som Dagbladet skrev høsten 2015 etter playoff-fiaskoen mot Ungarn, ville veien til Moskva-VM bli langt tøffere og lite sannsynlig. Å komme til EM i 2020 er imidlertid mer overkommelig, all den tid Europas kvote økes fra 13 nasjoner i VM til 24 i EM.

Nå venter en helt ny kvalifiseringsform når nyvinningen UEFA Nations League starter i september 2018, hvor UEFAs 55 medlemsnasjoner deles inn i fire ligaer. Disse fordeles etter hvordan lagene er rangert per 11. oktober 2017 på UEFAs nasjonsranking.

I A-ligaen finner vi de 12 best rangerte lagene, mens de 12 neste følger i B-ligaen, de 15 påfølgende i C-ligaen og de siste 16 i D-ligaen. I liga A og B vil det være fire grupper med tre lag. I liga C vil det være tre grupper med fire lag og én med tre lag. I liga D blir det fire grupper med fire lag.

- Dette er noe nasjonene i UEFA har disktuert seg fram til. Det er en spesiell greie, siden en nasjon som kanskje ikke er kvalifisert, vil få muligheten til å komme til EM. Det gir større motivasjon for disse nasjonene og samtidig utløse mer penger til de ulike nasjonene, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til Dagbladet.

Akkurat nå ser det ut som at Norge havner i C-ligaen, ifølge UEFAs siste oppdatering, mens Island sniker seg med i A-ligaen sammen med Europas beste fotballnasjoner.

Sverige og Danmark havner trolig begge i B-ligaen, selv om Sverige snuser på et opprykk til A-ligaen.

Slik blir trolig ligarangeringen:

Liga A:
Tyskland, Portugal, Belgia, Spania, Frankrike, Sveits, England, Italia, Polen, Island, Kroatia, Nederland.

Liga B:
Sverige, Wales, Russland, Ukraina, Østerrike, Nord-Irland, Slovakia, Irland, Bosnia, Danmark, Tyrkia, Tsjekkia.

Liga C:
Romania, Skottland, Ungarn, Slovenia, Albania, Montenegro, Serbia, Hellas, Norge, Israel, Bulgaria, Finland, Kypros, Estland, Litauen.

Liga D:
Aserbajdsjan, Hviterussland, Georgia, Makedonia, Færøyene, Armenia, Latvia, Luxembourg, Moldova, Kasakhstan, Liechenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

* Små justeringer kan forekomme etter tirsdagens kamper.

Slik foregår nyvinningen

De fire beste lagene i liga B, C og D - altså gruppevinnerne - rykker opp ett nivå, mens de fire svakeste ligaene i gruppe A, B og C rykker ned ett nivå.

Den endelige fordelingen av hvor nasjonene er rangert, vil bli bekreftet etter at samtlige VM-kvalifiseringskamper er ferdige. Det er fremdeles muligheter å avansere, eksempelvis for Sverige som lukter på en plass i A-ligaen.

Selve gruppetrekningen skjer i Lausanne 24. januar 2018. Det blir totalt seks kamper for alle nasjonene som havner i grupper med fire lag.

Disse seks landskampene blir spilt i perioden september til november 2018. De fire gruppevinnerne i A-ligaen møtes i et slags finalespill juni 2019 for å kåre en vinner av UEFA Nations League.

Dette skal være en gulrot for de største nasjonene som vanligvis surfer gjennom kvalifiseringen uten spesielt store utfordringer.

Ti grupper

Selve EM-kvalifiseringen starter i mars 2019. Det blir to kvalifiseringskamper i både mars, juni, september, oktober og november 2019. Det blir fem grupper med fem lag og fem grupper med seks lag, altså totalt ti grupper.

De to beste lagene i de ti gruppene i kvalifiseringen blir direkte kvalifisert til EM i juni 2020, mens de siste fire EM-plassene gis til vinnerne av playoffkampene i mars 2020.

- Det har vært mye forvirring rundt dette konseptet, men jeg hadde en runde med spillerne om dette nylig og de tok det, forteller Semb.

Norge har to muligheter til å komme til EM: De kan enten triumfere i C-ligaen, altså først vinne gruppa og dernest semi- og finale mot lag fra samme nivå - eller å bli blant de to beste i den ordinære kvalifiseringen hvor de kan møte lag fra alle nivåene.

Det neste europamesterskapet i fotball blir arrangert sommeren 2020 i 13 forskjellige byer i 13 forskjellige land. Dette blir første gang med flere enn tre vertsnasjoner, all den tid det i 2020 er 60 år siden tidenes første fotball-EM.

Dette er formålet

Formålet med den nye turneringsformen er å gi flere meningsfulle og viktige landskamper med høyere kvalitet. Det vil samtidig også være muligheter i landslagskalenderen for å spille noen privatlandskamper, slik nasjonene får bryne seg også mot nasjoner fra andre kontinenter.

De beste lagene - som normalt sett har en lett vei til mesterskap - kan strebe etter å være blant de fire som kommer til finalespillet sommeren 2019 etter det innledende ligaformatet høsten 2018.

- I tillegg er det nok økonomisk motivert, erkjenner Nils Johan Semb i visshet om at det blant annet gir flere tilskuere på kampene og en større økonomisk pott som skal fordeles.

Ambivalent Lagerbäck

De svakeste nasjonene vil også få en økt mulighet for å kvalifisere seg til EM i 2020, all den tid lagene som havner i den svakeste D-ligaen skal være garantert én av de 24 EM-plassene.

- Det er en politisk vurdering. Jeg synes det er positivt at mindre nasjoner får en større sjanse for å kvalifisere seg. Om jeg skal være elitistisk, er det naturligvis ikke rett at det er slik, men for meg personlig er det helt OK, sier Lars Lagerbäck til Dagbladet.

- Ett av lagene i D-ligaen skal til EM i 2020. Det er deres gulrot i hele systemet, supplerer Semb.

- Jeg tror det er vanskeligere for Norge å kvalifisere gjennom dette systemet enn å gå gjennom treerveien som var mulig ved den forrige ordningen.

Miniputtnasjonene vil samtidig få flere kamper mot lag på samme nivå og få en mer passende konkurransehverdag.